Pstrąg łososiowy :)
Łososia uwielbiam, ale pstrąga łososiowego jadłam pierwszy raz. Dla mnie jest dużo delikatniejszy niż łosoś w smaku, tylko ma troszkę więcej ości, ale da się je powyciągać i mamy pyszną rybkę :) Tu z porem, którego bardzo polubiłam, marchewką, kukurydzą i dużo natki pietruszki. Do tego troszkę wina białego półwytrawnego,śmietana 18 % i odrobinka mąki do zagęszczenia :))
Składniki:
- około 400 g filetu z pstrąga łososiowego
- por
- marchewka
- kukurydza z puszki ( kilka łyżek)
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- 150 ml śmietany 18 %
- łyżka mąki do zagęszczenia
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ryż ( u mnie biały Britta)
Pora pokroić w paseczki, wrzucić na patelnię i podsmażyć na oleju lub oliwie. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Pstrąga obrać ze skóry, usunąć ości, podzielić na kawałki. Do smażącego się pora i marchewki wlać wino, dodać kukurydzę, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagęścić mąką, doprawić. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Pstrąga z obu stron oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju lub oliwie. Smażymy dokładnie tak samo jak łososia. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu :) Ja na talerz dawałam pstrąga, na niego pora z kukurydzą i marchewką i z boku ryż :)
Wyśmienity obiadek:) Gdzie taką rybkę można kupić?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Lidlu :))
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńKobieto,czy Ty wiesz,jak bardzo kusząco wygląda to danie?:))) Świetna propozycja:)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie! Dobra rybka nie jest zla :)
OdpowiedzUsuńnoo, pstrąga uwielbiamy z moim, ale co fakt, to fakt...łowisz ości;p
OdpowiedzUsuńcóż...cza kochać;p
btw, mogłybyśmy u siebie jadać, gotujemy podobnie ;D
Wygląda bardzo zachęcająco:):)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie robiłam sobie żadnej rybki, a Ty tu mi wyjeżdżasz z takim obiadem?!
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek dzisiaj u Ciebie!
OdpowiedzUsuńnie jestem fanką łososia, ale ładnie go przyrządziłaś, aż zaburczało mi w brzuszku:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) rzadko jadam ryby, ale na tą bym się skusiła:D
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, po małych modyfikacjach - mniej wina i śmietany (u mnie 30%), zagęszczone mąką kukurydzianą, filet podany na warzywach, posypany pietruszką i skropiony sokiem z cytryny. Niebo w gębie! Dziękuję za przepis, jeszcze do niego wrócę :)
OdpowiedzUsuń