Szybka i kolorowa tortilla :))



Stworzyłam i ja :)) Bardzo lubimy tortille, niestety placków sama jeszcze nie piekłam. Kupuję przeważnie pełnoziarniste gotowe, ale muszę wypróbować upiec własne :) Ta szybciutka i smaczna z mięsem z udźca indyka, które dzień wcześniej zostało zamarynowane (oliwa, musztarda francuska i ziółka). Potem podsmażone z warzywami i dodatkiem maggi. 

Składniki na 5 tortilli:
  • opakowanie gotowych placków pełnoziarnistych ( u mnie 5 sztuk)
  • 400 g mięsa z udźca indyka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 małej cukinii
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • kilka łyżek fasolki czerwonej z puszki
  • garść świeżej rukoli
  • oliwa do zamarynowania mięsa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej do zamarynowania mięsa
  • zioła prowansalskie ( również do marynaty)
  • kilka kropel maggi ( do marynaty i później do farszu)
  • olej rzepakowy do smażenia

Mięso ja zamarynowałam dzień wcześniej ( ale wystarczy z godzinkę przed smażeniem). Do miseczki dałam mięso, oliwę, zioła, musztardę i maggi. Wszystko wymieszałam, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki. Cebulę obrać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w plasterki cukinię, obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz pokrojone w małe kawałki mięso. Wszystko razem smażymy. Pod koniec dodajemy kukurydzę u fasolkę z puszki, przyprawiamy maggi i wrzucamy świeżą rukolę. Mieszamy i farsz gotowy :) Przekładamy na placki i zawijamy. Ja jeszcze na 5 minut wkładałam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( żeby wszystko było ciepłe). 




10 komentarzy:

  1. Telepatia? Aż przeczytałam przepis dwa razy - mam zamiar zrobić identyczną na ten weekend, planowałam ją od dawna^^:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he to rzeczywiście telepatia :))) Za mną już też długo chodziła, tylko czasu mi brakowało żeby ją w końcu zrobić :)

      Usuń
  2. Musi być dobre, no muszę spróbować zrobić, ale placki raczej kupię.

    OdpowiedzUsuń
  3. to się nazywa obiad:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda apetycznie:)podoba mi się ta wersja tortilli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się ta wersja tortilli:) i jak kolorowo, aż oczami się jje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo, lubię tak jeść, w zasadzie cokolwiek dasz, zawsze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubię takie jedzonko!:) Wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger