Oczy Carycy :)
Inspirację do zrobienia tego ciasta znalazłam (TUTAJ). Oczywiście ciasto wyszło mi zupełnie inaczej, ale też ma bardzo ciekawe ciapki :)) Jest ono szybkie do zrobienia i ciekawe w smaku. Galaretka i biszkopty nasączone kawą sprawiają, że ciasto nie jest takie bardzo słodkie. Polecam :) Blaszka 23x33 cm
Składniki na ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
Składniki ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 placki.
Składniki krem budyniowy:
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła
Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka cukru
Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić i nasączyć biszkopty. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.
Przełożenie ciasta: 1 część ciasta - krem budyniowy - namoczone biszkopty - miedzy biszkopty nakładamy mocno tężejącą się galaretkę - krem budyniowy - drugie ciasto.
Na wierzch można zrobić polewę czekoladową, ale mnie się on podobał taki jaki był więc już bez polewy. Nie chciałam dodawać do ciasta jeszcze więcej słodkości, a polewa dużo by go bardziej osłodziła :))
Świetnie wygląda, pyszne ciasta robisz:)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMnie sie podoba,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKrem budyniowy i galaretki! To ciasto by mi smakowało, szufladkuję je. W dodatku świetnie się nazywa:D
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie jadłam! Ciekawy przepis a ciasto apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudowne te oczy carycy:) wygląda na pracochłonny ale po przeczytaniu przepisu już wiem że nie jest:)
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto i nazwa:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) też mam gdzieś przepis na to ciasto, ale nie robiłam jeszcze:)
OdpowiedzUsuńooo fantastyczne ciacho Ci wyszło, pychotka! :)
OdpowiedzUsuńco za nietypowa nazwa :) ale prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńten placek jest mega zrobiłam go wczoraj i nie mogę się nacieszyć jedząc go taaaaki pyszny :))) więcej poproszę takich przepisów !! super!
OdpowiedzUsuńCiasto robilam juz kilka razy. Wszystkim bardzo smakowalo:-) pyszności!!!
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo pyszne, robiłam kilka razy.:)
OdpowiedzUsuńA te biszkopty to całe zamaczam w tej kawie czy jak ?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Polecam
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho
OdpowiedzUsuńMogę pominąć ocet w jasnym cieście?
OdpowiedzUsuńRaczej nie bardzo, jego później w cieście nie czuć po upieczeniu. Można spróbować dać ciut mniej.
UsuńProponuję podwójny krem i podwójna galaretkę bo jak dla mnie kremu na dwie warstwy za mało i galaretki też
OdpowiedzUsuń