Oczy Carycy :)



Inspirację do zrobienia tego ciasta znalazłam (TUTAJ). Oczywiście ciasto wyszło mi zupełnie inaczej, ale też ma bardzo ciekawe ciapki :)) Jest ono szybkie do zrobienia i ciekawe w smaku. Galaretka i biszkopty nasączone kawą sprawiają, że ciasto nie jest takie bardzo słodkie. Polecam :) Blaszka 23x33 cm

Składniki na ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 placki.

Składniki krem budyniowy:
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić i nasączyć biszkopty. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Przełożenie ciasta: 1 część ciasta - krem budyniowy - namoczone biszkopty - miedzy biszkopty nakładamy mocno tężejącą się galaretkę - krem budyniowy - drugie ciasto.

Na wierzch można zrobić polewę czekoladową, ale mnie się on podobał taki jaki był więc już bez polewy. Nie chciałam dodawać do ciasta jeszcze więcej słodkości, a polewa dużo by go bardziej osłodziła :))

 

19 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, pyszne ciasta robisz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem budyniowy i galaretki! To ciasto by mi smakowało, szufladkuję je. W dodatku świetnie się nazywa:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego nie jadłam! Ciekawy przepis a ciasto apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne te oczy carycy:) wygląda na pracochłonny ale po przeczytaniu przepisu już wiem że nie jest:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda:) też mam gdzieś przepis na to ciasto, ale nie robiłam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo fantastyczne ciacho Ci wyszło, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. co za nietypowa nazwa :) ale prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten placek jest mega zrobiłam go wczoraj i nie mogę się nacieszyć jedząc go taaaaki pyszny :))) więcej poproszę takich przepisów !! super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto robilam juz kilka razy. Wszystkim bardzo smakowalo:-) pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto bardzo pyszne, robiłam kilka razy.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A te biszkopty to całe zamaczam w tej kawie czy jak ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mogę pominąć ocet w jasnym cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie bardzo, jego później w cieście nie czuć po upieczeniu. Można spróbować dać ciut mniej.

      Usuń
  15. Proponuję podwójny krem i podwójna galaretkę bo jak dla mnie kremu na dwie warstwy za mało i galaretki też

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger