Kurczak z bakłażanem i ryżem jaśminowym
Powiem szczerze, że pierwszy raz robiłam coś z bakłażanem, aż wstyd, ale nadrobię na pewno zaległości, bo bardzo nam posmakował. Zrobiłam go z kurczakiem, cebulą i kukurydzą. Dodałam jajko wymieszane z łyżeczką musztardy miodowej i łyżką majonezu. Wszystko zapiekłam. Wyszło bardzo smacznie. Do tego ryż jaśminowy Britta. Bardzo jestem zaskoczona jego smakiem i zapachem. Moje dziecko wołało, że pachnie w domu jakbym popcorn prażyła :)) Ryż po ugotowaniu jest sypki, ziarenka się nie sklejają, jest bardzo smaczny. Jest naprawdę godny polecenia. Ja będę po niego sięgała, bo raz zachwycił mnie zapachem, a dwa smakiem :)
Składniki dla 3 osób:
- 2 większe filety z kurczaka
- 1/2 cebuli
- mały bakłażan
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- ser mozzarella
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka majonezu
- ryż jaśminowy Britta
Filety kroimy w paski. Do miseczki dajemy trochę oliwy z oliwek, wsypujemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Mieszamy. Bakłażana kroimy w plastry, cebulę w piórka. Filety przekładamy do naczynia ceramicznego, dodajmy cebulę, bakłażana i kukurydzę. Do miseczki wybijamy jajko, dodajemy musztardę, majonez i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Zalewamy mięso i warzywa. Na górę ścieramy ser mozzarella. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut. W tym czasie gotujemy ryz według przepisu na opakowaniu. Na ryż ułożyłam zapieczone mięso z warzywami i posypałam cybuchami :)
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBakłażan.. na kolejnym blogu kusi mnie bakłażan...
OdpowiedzUsuńw dodatku kurczak, ryż... już pędzę na obiad!;)
ależ apetycznie wygląda, wspaniały pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńryż jaśminowy? Brzmi błogo:)
OdpowiedzUsuńAle danie 1sza klasa!
Beti wspaniały pomysł na kurczaka :))) wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
bardzo ładnie się prezentuje z tą cytryną :)
OdpowiedzUsuń