Niezła babka pomarańczowa :))
Jakiś czas temu kupiłam silikonową formę na babkę. Powiem szczerze, że jest to moja pierwsza forma silikonowa i pierwszy raz też w takowej cokolwiek piekłam, ale jestem jak na razie pod wrażeniem. Ciasto ładnie wyrosło, super się go wyjęło po upieczeniu. Na razie rewelacja :) Jako ciasto testowe upiekłam babkę pomarańczową. Uwielbiam zapach pomarańczy, a ciasto z nimi pachnie i smakuje rewelacyjnie. Do babki dodałam szafran. który dostałam od Skworcu i własnej roboty cukier waniliowy.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g stopionej margaryny
- starta skórka z jednej dużej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego domowego (klik)
- 1 łyżeczka szafranu ( nie musi być)
Margarynę roztopić i zostawić do przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( ja ubijałam tak około 10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać powoli roztopioną margarynę, dodać sok i stratą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut ( sprawdzać patyczkiem).
pięknie wygląda, musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńAleż ona musi pachnieć :) fantastycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńno.. silikonowe formy są bardzo wdzięczne;D
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!