Sakiewki a w nich małe co nie co ...
Pyszne sakiewki naleśnikowe z indykiem, marchewką, cebulą, kukurydzą i czosnkiem, wszystko przygotowane z dodatkiem nowego oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, którego użyłam do naleśników i do farszu. Wyszły bardzo aromatyczne i smaczne. Polecam :)
Składniki na 8 naleśników:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- troszkę wody
- mleko ( ile masa na ciasto przyjmie)
- 2 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- suszone pomidory
- suszona bazylia
Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki.
Farsz:
- 400 g filetu z indyka
- 2 większe marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki cebulki prażonej
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- suszone pomidory
- świeża bazylia
- szczypiorek do zawiązania sakiewek
- ser camembert
Cebulę i marchewkę podsmażamy na oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Indyka kroimy w drobna kostkę, zalewny olejem Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Do cebuli i marchewki dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pod marynowanego indyka, suszone pomidory. Jak składniki będą miękkie na samym końcu dodajemy kukurydzę, prażoną cebulkę i bazylię.
Na naleśniki nakładamy porcję farszu, na farsz plasterek sera camembert i zawijamy. Przewiązujemy wcześniej sparzonym szczypiorkiem ( jeśli go sparzymy będzie nam się dobrze zawiązywał). Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 160 stopniach około 10 minut. Smacznego :)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Fajne te sakiewki, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki uwielbiam, ale z dżemem. Nie lubie eksperymentów. Ale Twoje sakiewki wyglądaja znakomicie:)
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń