Spaghetti z klopsikami :))
Zabierałam się za zrobienie tego dania już bardzo długo, przepis leżał i leżał. Przeglądając ostatnio książki natknęłam się na podobny przepis. Zrobiłam te według Jamiego, bo zaciekawił mnie dodatek krakersów do mięsa. Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników w domu, a specjalnie nie chciało mi się iść do sklepu. Klopsiki pyszne :))
Składniki na około 3 porcje:
- 500 g mięsa mielonego ( ja dałam wieprzowe z szynki)
- 12 krakersów
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- oregano
- sól, pieprz
Sos:
- oliwa z oliwek
- bazylia
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- makaron spaghetti u mnie pełne ziarna
- ser do posypania
Mięso mielone przekładamy do miski, kruszymy do niej krakersy, dodajemy musztardę, jajko, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki ( u mnie troszkę większe niż orzech włoski, mogą być mniejsze). Na talerz wylewamy trochę oliwy i obtaczamy w niej kulki. Smażymy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na druga patelnie i podsmażamy. Następnie dajemy drobniutko pokrojony czosnek, pomidory ( również pokrojone) i bazylię. Pod koniec sos sojowy. Gotujemy makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu, do sosu wrzucamy usmażone wcześniej klopsiki. Na talerz kładziemy makaron, na niego klopsiki z sosem i posypujemy serem.
moja ulubiona wersja spaghetti:) pysznie wygląda:D
OdpowiedzUsuńoj, kuleczki takie rumiane, zjadłabym, a co;)))
OdpowiedzUsuń