Karkówka w marynacie miodowo-musztradowej
Specjalnie dla męża :)) a niech ma he he :)) Kiedyś przy okazji zakupów w biedronce wzięłam ich folder z przepisami. Akurat trafiły mi się żeberka w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis bardzo mnie zaciekawił i zaraz żeberka na drugi dzień były gotowe ;)) - wyszły pyszne. Teraz postanowiłam zrobić w podobny sposób karkówkę. Oczywiście przepis zmodyfikowałam ( żeby było szybko i łatwo). Karkówka wyszła bardzo smaczna.
Składniki dla 3-4 osób:
- około 70 dkg karkówki
- 4-5 łyżek miodu
- 3-4 łyżki musztardy ( u mnie sarepska)
- oliwa z oliwek
- kilka kropelek soku z cytryny
- zioła prowansalskie
Karkówkę pocięłam w porcje. Do miski dać wszystkie pozostałe składniki - wymieszać, dodać mięso ( trzeba je tą marynatą natrzeć). Całość przykryć folią spożywczą i zostawić do drugiego dnia w lodówce. Nas drugi dzień karkówkę podsmażyłam na oliwie, następnie przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam marynatą w której karkówka się marynowała. Piec w temperaturze około 160 - 180 stopni około 1,5 godziny. U mnie podane z ziemniaczkami i surówka z kapusty pekińskiej i ogórka, do tego łyżka śmietany, sól i pieprz :)
dobrze ma się ten Twój mąż;p
OdpowiedzUsuńpewnie mięcho jest pyszne, ta skórka.....;)))
He he czasem ma dobrze ;)) Dobre mięsko - polecam :))))
UsuńMój wujek robi bardzo podobną, a mój Mąż wprost przepada za tak robioną karkówką.
OdpowiedzUsuńTak jak mój :)) Pozdrawiam :)
Usuń