Cukinia faszerowana ryżem
Wiecie, że cukinia ma bardzo niską wartość energetyczną, ale zawiera za to dużo witam: C, A, K, i wit. z grupy B.Bogata jest również w beta-karoten, magnez, potas, żelazo i składniki mineralne. Można ją jeść dosłownie ze wszystkim. Ja ja uwielbiam i w sezonie gości u nas bardzo często :))
Dzisiaj faszerowana ryżem z parówkami. oliwkami i tym co było w domu :)
Składniki dla 2 osób:
- 1 większa cukinia
- 1 torebka ryżu
- parówki
- cebula
- czarne oliwki
- marchewka
- pomidor
- sól
- pieprz
- bazylia
Z cukinii wydrążyć środek ( ja go zostawiam, ponieważ kroję go na kawałeczki i dodaję do pozostałego farszu), środek doprawić.
Ryż ugotować. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, pokrojoną cukinię (wydrążony środek), parówki, czarne oliwki, ryż, na końcu dodać pomidora i doprawić.
Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonej cukinii. Całość można troszkę polać oliwą z oliwek.
Wkładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 40 min. w temperaturze 160 - 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)