Jakich owoców morza warto spróbować w restauracji hiszpańskiej?
Owoce morza to przysmak znany w kuchniach na całym świecie. Szczególnie popularne są one w restauracjach hiszpańskich, które oferują swoim klientom przeróżne przysmaki z mórz i oceanów. Wybór może być dość duży, a osoby niezaznajomione z tego rodzaju paletą smaków mogą czuć się nawet przytłoczone. Dla ułatwienia, w poniższym artykule przedstawiamy więc, jakich owoców morza warto spróbować w restauracji hiszpańskiej.
Kalmary w restauracji hiszpańskiej
Kalmary to jeden z najpopularniejszych owoców morza, a tym samym przysmaków kuchni hiszpańskiej. Nic więc dziwnego, że jest to również często spotykana pozycja w menu restauracji hiszpańskich. Potrawa ta może być przygotowywana na wiele interesujących sposobów. Restauracja hiszpańska La Iberica serwuje owoce morza na przykład w postaci steka z kalmara, podanego z ziemniakami oraz sezonowymi warzywami. Warto wspomnieć, że kalmary z kuchni hiszpańskiej są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witaminy B oraz jodu, selenu i fluoru.
Krewetki w kuchni hiszpańskiej
Kolejnym przysmakiem, którego warto spróbować w restauracji hiszpańskiej, są krewetki. Te relatywnie małe skorupiaki stanowią doskonałe źródło między innymi kwasów omega-3, selenu, jodu, magnezu, fluoru i potasu. Ponadto można w nich znaleźć również korzystne dla zdrowia żelazo, magnez i cynk. Będąc w restauracji hiszpańskiej, warto więc sprawdzić, czy w menu dostępne są krewetki podawane na przykład z ryżem, czy ananasem. Warto jednak pamiętać, że te owoce morza dobrze łączą się na przykład z łososiem czy pomarańczami.
Kraby — popularne owoce morza
Jedną z ciekawszych propozycji kulinarnych na potrawy z półwyspu iberyjskiego, które trzeba znać, są kraby. Te owoce morza znane z hiszpańskich restauracji uchodzą za źródło witaminy B12, witaminy C, a także potasu czy magnezu. Mięso z kraba często podaje się z chlebem i cytryną, bez szczególnych dodatków. Może ono być ugotowane w wodzie lub na parze. Warto wspomnieć jednak, że kraby jako skorupiaki, mogą przysporzyć nieco problemu podczas wydobywania z nich samego mięsa. Właśnie dlatego w wielu restauracjach hiszpańskich można spotkać specjalne akcesoria pomagające w oporządzaniu mięsa. Utensylia, takie jak szczypce, dwuzębny nóż czy specjalna szpatułka mogą być bardzo pomocne podczas oddzielania kleszczy i nóg od tułowia oraz przy otwieraniu samego pancerza.
Ostrygi dla miłośników kuchni hiszpańskiej
Jednym z bardziej ekskluzywnych, a zarazem intrygujących owoców morza, które może znaleźć się w menu restauracji hiszpańskiej, są ostrygi. Są one bogate w białko, węglowodany oraz kwasy Omega-3. Ostrygi najczęściej podaje się surowe na lodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Zastanawiając się więc, jakich owoców morza warto spróbować w restauracji hiszpańskiej, przede wszystkim dobrze skosztować popularnych kalmarów i krewetek. Interesującą propozycją kulinarną mogą okazać się również kraby, a prawdziwi miłośnicy kuchni hiszpańskiej nie mogą przejść obojętnie obok świeżych ostryg.
Materiał zewnętrzny
Świetny materiał . Nie jem owoców morza 4 lata ale mam za sobą próbowanie ich w różnych krajach jak Tajlandia , Bali czy Hiszpania
OdpowiedzUsuńJa akurat nie przepadam za owocami mój morza, ale wszyscy moi bliscy je uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńGenerally I don't like seafood. I don't also get the hype.
OdpowiedzUsuńInteresting read. Thanks for sharing.
I have a new post: https://www.melodyjacob.com/2023/10/how-to-style-modlily-navy-blue-dress.html
Have a lovely weekend
Kocham ostrygi :)
OdpowiedzUsuń