Makaron z kurkami i łososiem
Jak tam radzicie sobie z upałami? U nas wiatrak chodzi na okrągło, do jedzenia wyłącznie coś na szybko. Jakiś czas temu pisałam Wam o moich zakupach w Schronisko Bukowina. Bardzo lubię robić tam zakupy, bo mają ciekawy asortyment, zamówienia są realizowane szybko, wszystko dociera super zapakowane i świeże. Tym razem kupiłam kilka produktów włoskich, które wprost uwielbiam, oliwy z oliwek do smażenia i kawę ziarnistą. Dlatego też zabrałam się jak najszybciej do wypróbowania.
Jeśli chodzi o przepis, to zapraszam na pyszne danie z makaronem, kurkami i łososiem. Wszystko w sosie śmietanowym.
Składniki na 4 porcje:
- 300 g filetu z łososia
- 200 g świeżych kurek
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- makaron pappardelle
- ser grana padano
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Łososia obieramy ze skóry i usuwamy ości, kurki myjemy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2- 3 łyżki oliwy do smażenia, wrzucamy cebulę, następnie łososia i czosnek. Smażymy kilka minut.
3. Dorzucamy kurki i całość smażymy około 8 - 10 minut. Po tym czasie na patelnię wrzucamy serek mascarpone i wlewamy śmietankę. Mieszamy, jak serek nam się rozpuści to wrzucamy makaron. Bierzemy garść listków świeżej bazylii i rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy.
4. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Ser grana padano ścieramy na tarce. Danie przekładamy na talerze, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy serem.
Smacznego :-)
#post powstał w ramach współpracy barterowej ze Schroniskiem Bukowina
Pysznie! Bardzo lubię Schronisko Bukowina. Świetne produkty. :)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzenie 💗
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę! Fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń