Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem

 

Dzień dobry :-) Tym razem mam dla Was przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego idealną na różnego rodzaju imprezy. Potrzebujemy płat ciasta francuskiego, pesto u nas z bazylii, zioła włoskie Knorr, oraz startą mozzarellę i jajko. Zawijasy są bardzo proste w przygotowaniu i można je zrobić w kilka chwil. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 - 3 łyżki pesto (u nas z bazylii)
  • zioła włoskie Knorr
  • 100 g startej mozzarelli 
  • 1 jajko

1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Jedną połowę (w poziomie) smarujemy pesto. Na pesto dajemy startą mozzarellę i całość posypujemy ziołami włoskimi Knorr.
2. Teraz ciasto składamy na pół dalej w poziomie. Trochę dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski o szerokości około 1,5 - 2 cm.
3. Każdy pasek łapiemy za oba końce i skręcamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy każdego zawijasa. Następnie każdego posypujemy ziołami włoskimi Knorr.
5. Zawijasy pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 12 - 15 minut. Powinny ładnie się zarumienić. Studzimy. 
Smacznego :-)

Materiał powstał we współpracy z marką Knorr oraz przepisy.pl




9 komentarzy:

  1. Wyglądają przeznaczenie 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas na to się mówi paluchy serowe ;) Uwielbiam je, ale z ziołami chyba nie jadłam Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie przekąski z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie przekąski z ciasta francuskiego :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger