Kruche ciasteczka cytrynowe
Dzień dobry kochani :-) Chwilę mnie nie było, to dlatego, że przed Świętami złapałam jakiegoś wirusa, który rozłożył nas wszystkich i powiem Wam, że ciężko się po nim pozbierać. Cierpię na chroniczny brak sił. Mam nadzieję, że ten stan szybko minie.
Mam dla Was przepis na pyszne, kruche cytrynowe ciasteczka, do których dodałam sok z cytryny Limmi. Ciasteczka wyszły super, bardzo wszystkim smakowały. Z podanego przepisu mnie wyszło około 35 sztuk. Polecam i pozdrowionka ślę :-)
Składniki:
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 50 ml soku z cytryny u mnie Limmi
- 2 żółtka
- 230 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny i po jednym żółtku. Cały czas miksujemy.
2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy.
3. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
4. Po godzinie wyjmujemy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na grubość około 3mm.
5. Foremką wykrawamy ciasteczka. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 10 - 12 minut. Ciasteczka powinny być ładnie zarumienione.
7. Po upieczeniu studzimy. Możemy oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego :-)
idealne do chrupania!
OdpowiedzUsuńJak cytrynowe to na pewno przypadną mi do gustu, Jeszcze nie piekłam sama ciastek
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Oj... rozmarzyłam się, bo mogą być przepyszne! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń