Pyszne rogaliki krucho - drożdżowe

 


Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na coś słodkiego do kawy, to polecam rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne i długo zachowują świeżość. Przepis znalazłam tutaj (klik) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • marmolada, krem czekoladowy
  • cukier brązowy do posypanie
  • 1 jajko

1. W garnku podgrzewamy wodę. Śmietanę dajemy do miseczki, zanurzamy w wodzie i mieszamy do moment, aż nam się ogrzeje. Wtedy do ciepłej dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. 
2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
3. Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, i posiekane masło. Dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto możemy oczywiście wyrobić ręcznie. 
4. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
5. Ciasto dzielimy na 4 części, lub więcej jak kto woli. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i dzielimy na 8 trójkątów. 
6. Na szerszy koniec każdego dajemy porcję marmolady lub kremu czekoladowego i zawijamy rogaliki.
7. Gotowe odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. 
8. W miseczce rozrabiamy jajko. Przed włożeniem rogalików do piekarnika za pomocą pędzelka smarujemy każdego rogalika jajkiem i posypujemy cukrem brązowym.
9. Pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra - dół) przez około 20 - 25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Studzimy. 
Smacznego :-)






6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger