Pyszne rogaliki krucho - drożdżowe
Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na coś słodkiego do kawy, to polecam rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne i długo zachowują świeżość. Przepis znalazłam tutaj (klik) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka M
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
Dodatkowo:
- marmolada, krem czekoladowy
- cukier brązowy do posypanie
- 1 jajko
1. W garnku podgrzewamy wodę. Śmietanę dajemy do miseczki, zanurzamy w wodzie i mieszamy do moment, aż nam się ogrzeje. Wtedy do ciepłej dodajemy drożdże i cukier, mieszamy.
2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
3. Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, i posiekane masło. Dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto możemy oczywiście wyrobić ręcznie.
4. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
5. Ciasto dzielimy na 4 części, lub więcej jak kto woli. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i dzielimy na 8 trójkątów.
6. Na szerszy koniec każdego dajemy porcję marmolady lub kremu czekoladowego i zawijamy rogaliki.
7. Gotowe odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
8. W miseczce rozrabiamy jajko. Przed włożeniem rogalików do piekarnika za pomocą pędzelka smarujemy każdego rogalika jajkiem i posypujemy cukrem brązowym.
9. Pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra - dół) przez około 20 - 25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Studzimy.
Smacznego :-)
idealne!
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wyglądają. Chętnie kiedyś spróbuję
OdpowiedzUsuńMoje ulubione rogaliki:)
OdpowiedzUsuńja lubię jeszcze takie rogaliki z budyniem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rogaliki :D Super przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetna propozycja, koniecznie muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń