Rożki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem, suszonym pomidorem i mozzarellą

 


Dzień dobry :-) Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc dziś moja propozycja to imprezowa przekąska na ciepło. Zrobicie ją szybko, posmakuje na pewno każdemu. Miłego dnia :-)

Składniki:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Na rozgrzane wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, dodajemy przyprawy (chili z wędzoną papryką, pomidory z czosnkiem i bazylią i sól), pokrojone w paski suszone pomidory i przepuszczony przez paskę czosnek.
2. Jak kurczak nam się podsmaży dorzucamy do niego szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy.
3. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (wielkość jaką chcemy). Na róg każdego nakładamy porcje farszu i posypujemy go startą mozzarellą. 
4. Składamy na pół, tak żeby powstał rożek, końce dociskamy widelcem. Tak przygotowane rożki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 
5. Pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Rożki powinny ładnie się zarumienić. Podajemy na ciepło. Smacznego :-)








3 komentarze:

  1. Kurcze, o ile przepadałam za ciastem francuskim przed ciążą to teraz nie mogę na nie patrzeć :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko pyszności serwujesz. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger