Rożki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem, suszonym pomidorem i mozzarellą
Dzień dobry :-) Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc dziś moja propozycja to imprezowa przekąska na ciepło. Zrobicie ją szybko, posmakuje na pewno każdemu. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 filety z kurczaka
- 400 g świeżego szpinaku baby
- suszone pomidory
- 50 g starego sera mozzarella
- przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 1 jajko niekoniecznie
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Na rozgrzane wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, dodajemy przyprawy (chili z wędzoną papryką, pomidory z czosnkiem i bazylią i sól), pokrojone w paski suszone pomidory i przepuszczony przez paskę czosnek.
2. Jak kurczak nam się podsmaży dorzucamy do niego szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy.
3. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (wielkość jaką chcemy). Na róg każdego nakładamy porcje farszu i posypujemy go startą mozzarellą.
4. Składamy na pół, tak żeby powstał rożek, końce dociskamy widelcem. Tak przygotowane rożki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
5. Pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Rożki powinny ładnie się zarumienić. Podajemy na ciepło. Smacznego :-)
Kurcze, o ile przepadałam za ciastem francuskim przed ciążą to teraz nie mogę na nie patrzeć :(
OdpowiedzUsuńPodobne mam w planie na Sylwestra
OdpowiedzUsuńBeatko pyszności serwujesz. :)
OdpowiedzUsuń