Pizza z indykiem, fetą i brokułem

 

Dzień dobry :-) Kto lubi pizzę? Myślę, że większość. My ostatnio taką domową najbardziej. W końcu znalazłam ciasto, które jest smaczne i puszyste. Zmieniamy sobie tylko dodatki. Tym razem indyk, ser feta, brokuły, ogórek kiszony i obowiązkowo oliwki czarne ulubione przez moją córkę :-)

Jak zauważycie na filmiku do przygotowania ciasta użyłam 
miksera planetarnego Ariete 1588/07 Classica marki Ariete, który pracuje samodzielnie. Nie muszę męczyć się z ręcznym wyrabianiem ciasta drożdżowego, które wymaga wprawy. Tutaj dodaję tylko składniki, a robot sam je wyrabia. Kolejną jego zaletą jest duża metalowa misa. Ma ona pojemność 5,5 l i do wyboru mamy trzy końcówki do wyrabiania ciasta, które sprawią, że sprawnie przygotujemy dość dużą porcję za jednym razem. Urządzenie ma też dużą moc bo aż 2400W. Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast takich jak drożdżowe właśnie plus wysoka, maksymalna moc silnika sprawiają, że przygotowanie ciasta jest przyjemne i lekkie. Robot ma funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu, a jego zakres prędkości to od 30 do 172 obrotów na minutę. 

Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę wszystkim miłego dnia :-)


Składniki ciasto na 2 pizze:

  • 500 g mąki typ 450
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 330 - 350 ml ciepłej wody
  • 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju

Dodatkowo:
  • 300 g fileta z indyka lub kurczaka
  • 1/2 brokuła 
  • ogórki kiszone
  • ser feta
  • oliwki czarne
  • cebula
  • starta mozzarella

Sos:
  • ketchup z dynii
  • oregano

1 Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Brokuł gotujemy al'dente. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże suszone, sól i cukier. Mieszamy łyżką.
2. Ciepłą (nie gorącą) wodę mieszamy z oliwą i wlewamy do reszty składników. Wyrabiamy robotem około 8 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 
3. Misę przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
4. Blat podsypujemy lekko mąką, przekładamy na niego ciasto i wyrabiamy kilka minut ręcznie. Dzielimy na dwie części i formujemy dwie pizze. 
5. Do kubka dajemy przecier z dyni, dodajemy oregano suszone i mieszamy. Sosem smarujemy spody naszych pizz. 
6. Cebulę kroimy w piórka, mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kroimy w 
plasterki, tak samo oliwki. Fetę kroimy w kostkę. 
7. Na sos dajemy startą mozzarellę. Następnie cebulę, podsmażonego indyka, brokuła, oliwki. ogórki i pokrojoną fetę.
8. Tak przygotowane pizze pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Ciepłą podajemy z oliwą z oliwek i oregano.  








5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger