Ciasto piernikowe z żurawiną i orzechami laskowymi

 


Dzień dobry :-) Zaczyna się sezon przedświątecznych wypieków. Moje dzieci już pytają kiedy robimy pierniczki. Żeby ich zadowolić upiekłam ciasto piernikowe z żurawiną i orzechami laskowymi. Na pierniczki jeszcze czas, będziemy robić bliżej Świąt. Ciasto wyszło pyszne i wilgotne. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki, niekoniecznie te co ja. ale powiem Wam, że z żurawiną i orzechami laskowymi smakuje super :-) Miłej niedzieli :-)

Blaszka: 11 x 30 cm

Składniki:
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 2 jajka L
  • 60 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 kopiate łyżeczki kakao
  • 2 kopiate łyżki przyprawy do piernika
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 410 g
  • 100 g prażonych orzechów laskowych Helio
  • 100 g żurawiny suszonej

Dodatkowo:
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 10 g masła
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • cukiereczki do dekoracji

1. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
2. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Teraz dodajemy mąkę na przemiennie z mlekiem. Ciągle miksując tylko już na mniejszych obrotach.
3. Na samym końcu dodajemy dżem i posiekane orzechy oraz żurawinę. 
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy górę.
5. Pieczemy w 180 stopniach (funkcja piekarnika góra/dół) około 55 minut. Do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Polewa:
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z mlekiem i masłem. Jak powstanie gładka polewa, odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą polewamy ostudzone ciasto. Posypujemy kolorowymi cukiereczkami. 

Smacznego :-)






6 komentarzy:

  1. Love ginger bread festive and delicious!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Co przepis to lepszy :) Wygląda bardzo smakowicie, a może upiekę na urodziny do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba idealne ciasto na zbliżającą się zimę. Zapisuje przepis i spróbuje go odtworzyć!

    OdpowiedzUsuń
  4. wprawia w świąteczny nastrój!

    OdpowiedzUsuń
  5. szybkie i proste a do tego smaczne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger