Ciasto piernikowe z żurawiną i orzechami laskowymi
niedziela, listopada 28, 2021
6
Boże Narodzenie
,
ciasta
,
nowe
,
piernik
,
wpis sponsorowany
,
współpraca
Dzień dobry :-) Zaczyna się sezon przedświątecznych wypieków. Moje dzieci już pytają kiedy robimy pierniczki. Żeby ich zadowolić upiekłam ciasto piernikowe z żurawiną i orzechami laskowymi. Na pierniczki jeszcze czas, będziemy robić bliżej Świąt. Ciasto wyszło pyszne i wilgotne. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki, niekoniecznie te co ja. ale powiem Wam, że z żurawiną i orzechami laskowymi smakuje super :-) Miłej niedzieli :-)
Blaszka: 11 x 30 cm
Składniki:
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 2 jajka L
- 60 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki sody
- 4 kopiate łyżeczki kakao
- 2 kopiate łyżki przyprawy do piernika
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 410 g
- 100 g prażonych orzechów laskowych Helio
- 100 g żurawiny suszonej
Dodatkowo:
- 30 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- 10 g masła
- 3 - 4 łyżki mleka
- cukiereczki do dekoracji
1. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
2. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Teraz dodajemy mąkę na przemiennie z mlekiem. Ciągle miksując tylko już na mniejszych obrotach.
3. Na samym końcu dodajemy dżem i posiekane orzechy oraz żurawinę.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy górę.
5. Pieczemy w 180 stopniach (funkcja piekarnika góra/dół) około 55 minut. Do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Polewa:
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z mlekiem i masłem. Jak powstanie gładka polewa, odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą polewamy ostudzone ciasto. Posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Smacznego :-)
Love ginger bread festive and delicious!!
OdpowiedzUsuńCo przepis to lepszy :) Wygląda bardzo smakowicie, a może upiekę na urodziny do pracy :)
OdpowiedzUsuńChyba idealne ciasto na zbliżającą się zimę. Zapisuje przepis i spróbuje go odtworzyć!
OdpowiedzUsuńwprawia w świąteczny nastrój!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńszybkie i proste a do tego smaczne
OdpowiedzUsuń