Szybkie ciasto na maślance ze śliwkami i cynamonową kruszonką

 


Dzień dobry :-) Dziś kochani ciasto, które robi się ekspresowo. Robimy go podobnie do muffinek, czyli w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem mieszamy razem. Przelewamy do formy, wykładamy owoce i kruszonkę. Pieczemy. Ciasto jest bardzo smaczne, do śliwek pasuje idealnie, choć myślę, że też inne owoce też będą tutaj super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka: 23 x 33 cm

Składniki kruszonka:
  • 70 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Składniki ciasto:
  • 250 ml maślanki
  • 3 jajka M
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
  • owoce u mnie śliwki

1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do miski dajemy wszystkie składniki i zagniatamy kruszonkę. Wkładamy do lodówki.
2. Do jednej miski dajemy składniki suche: mąka, cukier, c. waniliowy i proszek do pieczenia, mieszamy. 
3. Do drugiej miski dajemy składniki mokre: jajka, maślankę, olej, mieszamy. Do mokrych dajemy suche i teraz za pomocą łyżki mieszamy krótko i powoli (składniki mają się tylko połączyć).
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy, układamy wydrylowane i pokrojona na połówki śliwki, posypujemy je kruszonką.
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut (nie powinno się otworzyć piekarnika przed upływem 45 minut, żeby ciasto nie siadło). 
6. Ja piekłam ciut ponad 50 minut i po tym czasie też dopiero otworzyłam piekarnik. Sprawdzamy czy upieczone za pomocą patyczka. Smacznego :-)





13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a to wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto ze śliwkami pojawia się u nas póki co często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam takiego ciasta :D Twoje prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Love this Beata. Looks delicious, Have a nice weekend!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się piecze ����

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozpoczął się sezon na takie ciasto, też je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dziś piekłam brownie z fasoli :D

    Buziaki😘

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis nie dla mnie, ponieważ nie jestem fanką śliwek ale mój tata lubi takie ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybkie i rewelacyjne w smaku!! :) Ciacho idealne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger