Szybkie ciasto na maślance ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Dzień dobry :-) Dziś kochani ciasto, które robi się ekspresowo. Robimy go podobnie do muffinek, czyli w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem mieszamy razem. Przelewamy do formy, wykładamy owoce i kruszonkę. Pieczemy. Ciasto jest bardzo smaczne, do śliwek pasuje idealnie, choć myślę, że też inne owoce też będą tutaj super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka: 23 x 33 cm
Składniki kruszonka:
- 70 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Składniki ciasto:
- 250 ml maślanki
- 3 jajka M
- 3 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- owoce u mnie śliwki
1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do miski dajemy wszystkie składniki i zagniatamy kruszonkę. Wkładamy do lodówki.
2. Do jednej miski dajemy składniki suche: mąka, cukier, c. waniliowy i proszek do pieczenia, mieszamy.
3. Do drugiej miski dajemy składniki mokre: jajka, maślankę, olej, mieszamy. Do mokrych dajemy suche i teraz za pomocą łyżki mieszamy krótko i powoli (składniki mają się tylko połączyć).
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy, układamy wydrylowane i pokrojona na połówki śliwki, posypujemy je kruszonką.
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut (nie powinno się otworzyć piekarnika przed upływem 45 minut, żeby ciasto nie siadło).
6. Ja piekłam ciut ponad 50 minut i po tym czasie też dopiero otworzyłam piekarnik. Sprawdzamy czy upieczone za pomocą patyczka. Smacznego :-)
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a to wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami pojawia się u nas póki co często :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta :D Twoje prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńLove this Beata. Looks delicious, Have a nice weekend!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze ����
OdpowiedzUsuńRozpoczął się sezon na takie ciasto, też je lubię:)
OdpowiedzUsuńJa dziś piekłam brownie z fasoli :D
OdpowiedzUsuńBuziaki😘
Przepis nie dla mnie, ponieważ nie jestem fanką śliwek ale mój tata lubi takie ciacha.
OdpowiedzUsuńSzybkie i rewelacyjne w smaku!! :) Ciacho idealne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń