Jagodzianki z kruszonką
Dzień dobry :-) Wiem, wiem gorąco a ja mam przepis na jagodzianki ;-) W przyszłym tygodniu ma być chłodniej, to możecie zrobić, bo naprawdę warto. Jagodzianki z kruszonką wychodzą pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. Zostało jeszcze może ze 4, a z podanego przepisu wychodzi 16. Najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu, choć i dzisiaj tj. na drugi dzień są mięciutkie i puszyste. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 2%
- 60 g drobnego cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko L
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z cytryny
Kruszonka:
- 40 g masła
- 60 g mąki
- 60 g cukru
Dodatkowo:
- 500 g jagód
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
1. Mąkę, cukier, drożdże, sól i cukier dajemy do misy miksera i mieszamy (jeśli ciasto będziemy wyrabiać ręcznie, to dajemy na stolnicę).
2. Mleko podgrzewamy, dodajemy do reszty składników. Tak samo masło, jajko i skórkę otartą z cytryny.
3. Mikserem ja wyrabiałam ciasto 10 minut, ręcznie wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki (będzie miękkie, ale nie powinno się kleić).
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
5. Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
6. Składniki na kruszonkę dajemy do miseczki, mieszamy, zagniatamy i wstawiamy do lodówki.
7. Po upływie godziny stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto, zagniatamy i formujemy z niego wałek.
8. Dzielimy go na pół, następnie każdą połówkę znowu na pół i resztę tak, żeby wyszło 16 kawałków.
9. Do borówek dodajemy cukier puder (jeśli chcemy słodsze to 3 łyżki), mieszamy. Bierzemy porcję ciasta, formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy. Na środek dajemy łyżkę jagód następnie zlepiamy tak jak zlepiamy pieroga.
10. Formujemy podłużną bułeczkę, zlepioną stroną dajemy na spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o odstępach bo bułeczki rosną.
11. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy jagodzianki jajkiem, następnie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
12. Pieczemy około 15 minut (do zrumienienia się) funkcja góra - dół. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego :-)
Ojej jakie pysznośći przygotowałaś na dziś - bardzo lubię jagodzianki a takie domowe to już w ogóle :-)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa 😋
OdpowiedzUsuńIdealne na piknik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ostatnio jadłam podobne własnej roboty, ale bez kruszonki 🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ostatnio jadłam podobne własnej roboty, ale bez kruszonki 🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ostatnio jadłam podobne własnej roboty, ale bez kruszonki 🙂
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Uwielbiam jagodzianki. :)
OdpowiedzUsuńMMMMMMM! Jagodzianki w każdych ilościach! Uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńidealne jagodzianki
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń