Jabłecznik z połówkami jabłek z nutą cytryny
Dzień dobry :-) W końcu trochę słoneczka widać od wczoraj. Mam nadzieję, że już zostanie i będzie w końcu cieplutko. Ja mam dziś dla Was propozycję do kawy. Jabłecznik z połówkami jabłek z nutą cytryny jest pyszny, prosty w przygotowaniu i efektowny. Z podanego przepisu wychodzi 16 porcji. Polecam i miłego dnia Wam życzę.
Blaszka: 24 x 34 cm
Składniki:
- 8 dużych jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 4 - 5 łyżek cukru pudru + do oprószenia ciasta
- skórka otarta z jednej cytryny
- 220 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy.
2. Następnie dodajemy posiekane masło, skórkę z cytryny i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i delikatnie wydrążamy środek.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół.
5. Pierwszą połowę musimy rozwałkować na długość i szerokość blaszki. Ciasto układamy w blaszce na papierze. Teraz układamy połówki jabłek (dość ciasno), cynamon wsypujemy na sitko i oprószamy jabłka.
6. Teraz bierzemy drugą połówkę ciasta, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na większy prostokąt i luźno układamy na jabłkach dociskając lekko brzegi. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem.
7. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić. Po upieczemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Na pewno jest bardzo pyszny;)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda. Widziałam już kiedyś to ciasto, ale jeszcze nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńwyglada swietnie pewnie i tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńJabłecznik wygląda przepięknie - myślę,ze to idealne ciasto na każdą porę roku :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i zaostrza apetyt ta szarlotka w białej panierce. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńBardzo kusząco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle pychota! Lubię takie jabłkowe słodkości z cynamonem. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńSmaczny jest :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda. takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJabłecznik upiekę na ten weekend. Mam nadzieję, że nie wyjdzie zakalec. Przepis zanotowany. Poszukam innych ciekawych przepisów na tym blogu. Warto było zajrzeć!!
OdpowiedzUsuń