Jabłecznik z połówkami jabłek z nutą cytryny


Dzień dobry :-) W końcu trochę słoneczka widać od wczoraj. Mam nadzieję, że już zostanie i będzie w końcu cieplutko. Ja mam dziś dla Was propozycję do kawy. Jabłecznik z połówkami jabłek z nutą cytryny jest pyszny, prosty w przygotowaniu i efektowny. Z podanego przepisu wychodzi 16 porcji. Polecam i miłego dnia Wam życzę.

Blaszka: 24 x 34 cm

Składniki:
  • 8 dużych jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru + do oprószenia ciasta
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 220 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy.
2. Następnie dodajemy posiekane masło, skórkę z cytryny i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i delikatnie wydrążamy środek.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół. 
5. Pierwszą połowę musimy rozwałkować na długość i szerokość blaszki. Ciasto układamy w blaszce na papierze. Teraz układamy połówki jabłek (dość ciasno), cynamon wsypujemy na sitko i oprószamy jabłka. 
6. Teraz bierzemy drugą połówkę ciasta, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na większy prostokąt i luźno układamy na jabłkach dociskając lekko brzegi. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. 
7. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić. Po upieczemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)





12 komentarzy:

  1. Na pewno jest bardzo pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda. Widziałam już kiedyś to ciasto, ale jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada swietnie pewnie i tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłecznik wygląda przepięknie - myślę,ze to idealne ciasto na każdą porę roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i zaostrza apetyt ta szarlotka w białej panierce. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pychota! Lubię takie jabłkowe słodkości z cynamonem. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłecznik upiekę na ten weekend. Mam nadzieję, że nie wyjdzie zakalec. Przepis zanotowany. Poszukam innych ciekawych przepisów na tym blogu. Warto było zajrzeć!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger