Kopytka kurkumowe z kurczakiem w sosie koperkowym

 


Dzień dobry :-) Na początku życzę wszystkim wspaniałości w Nowym Roku 2021 i dużo zdrówka. Mam nadzieję, że ten świąteczny okres minął Wam spokojnie. Mi jakoś ciężko po tych świętach się ogarnąć. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to może zaciekawi Was moja propozycja. Kopytka z dodatkiem kurkumy, do tego kurczak w sosie koperkowym i moja ulubiona surówka z kapusty włoskiej, pora, marchewki i jabłka. Obiadek był bardzo smaczny, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Kopytka 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • około 200 - 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy

Kurczak w sosie koperkowym:
  • 3 filety z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • masło
  • sól
  • pieprz

Surówka:
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większe jabłko
  • kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • majonez lub jogurt naturalny

Kopytka:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Zgniatamy praską i odstawiamy do wystudzenia. Jak wystygną przekładamy na blat, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i kurkumę i zagniatamy. Ciasto powinno być jednolite.
2. Ciasto dzielimy na kilka części z których formujemy wałeczek. Obtaczamy go w mące. Tak robimy z każdą częścią ciasta.
3. Wałek troszkę spłaszczamy (ja tym razem nie spłaszczałam) i tniemy nożem kawałki. 
4. W garnku zagotowujemy wodę, którą solimy. Do gotującej się wrzucamy partiami kopytka, jak wypłynął na powierzchnię to od tego momentu gotujemy jakieś 3 - 4 minuty. W trakcie gotowania pamiętajmy o mieszaniu, żeby kopytka się nie skleiły.

Kurczak w sosie koperkowym:
1. Do wyższego garnka dajemy wcześniej przygotowany bulion. Na małej patelni rozgrzewamy małą ilość masła. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Wrzucamy do bulionu.
2. Bulion z cebulą zaczynamy gotować. Filety w kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 - 15 minut. 
3. Koperek siekamy, wrzucamy do kurczaka. Do kubka dajemy 1/3 ciepłej wody, dodajemy kopiastą łyżkę mąki i mieszamy za pomocą mątewki. Następnie dodajemy 100 ml śmietanki. Mieszamy i całość wlewamy do kurczaka. Chwilkę gotujemy, sos powinien się nam zagęścić. Doprawiamy solą i pieprzem.

Surówka:
1. Kapustę siekamy nożem. Marchewki i jabłko ścieramy na tarce na małych oczkach. Pora kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Surówkę i kurczaka w sosie najlepiej przygotować sobie najpierw. Następnie kopytka, tak żeby nakładać je od razu ciepłe po ugotowaniu. Smacznego :-)











10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger