Choinka z masą makową
Dzień dobry :-) Już piątek i w końcu weekend. Nie wiem jakiś ten tydzień ciężki był. Chyba przez tą pogodę, bo ciągle szaro, buro i ponuro. Na osłodę i poprawienie humoru polecam choinkę z ciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić z dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa z bakaliami u mnie Helio
- 1 jajko
1. Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki).
2. Połowę z masą nakrywamy ciastem bez masy. Nic nie rozcinamy. Troszkę przyciskamy. Ostrym nożem wykrawamy kształt choinki. Z pozostałego ciasta możemy zrobić ciasteczka.
3. Teraz nożem kroimy paski z jednej i z drugiej strony (w środku zostawiamy pasek), pamiętajmy o wykrojeniu góry i pnia.
4. Ciasto razem z papierem przesuwamy delikatnie na blaszkę i tam skręcamy nasze pocięte paski.
5. Do miseczki wybijamy jajko, roztrzepujemy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy choinkę jajkiem.
6. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Ja piekłam na termoobiegu. Jak choinka ładnie się nam zarumieni to znaczy, że jest upieczona. Choinkę po wyjęciu z piekarnika musimy wystudzić. Smacznego :-)
Genialny pomysł. Prosty a na pewno smaczny i piękne ozdobi świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńZnałam przepis na makową choinkę, ale w innej wersji. Tej z ciasta drożdżowego, która pochłaniała do przygotowania masę czasu. Nawet nie pomyślałam, ze z ciasta francuskiego będzie tak cudowny efekt! I chyba w tym roku przestawię się na taką odsłonę :D Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak pięknie że aż szkoda zjeść ;)
OdpowiedzUsuńGenialna! I makowe lubię najbardziej. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńAle pyszna choinka ❤
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! chyba zrobię taką choinkę:D
OdpowiedzUsuńAleż zgrabna ta choinka :)
OdpowiedzUsuńJaka ona śliczna ;)
OdpowiedzUsuńAle efektownie wygląda, aż szkoda jeść :P
OdpowiedzUsuńThis look so beautiful I love Christmas time !! xo
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuńAle genialna choineczka :)
OdpowiedzUsuńThis look amazing and so delicious. You are so talented. Thank you for sharing this idea.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/elizabeth-arden-sparkle-on-holiday.html
Apetyczna choinka ! Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję na Święta !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Piękna jest ta choinka i jakie proste wykonanie :)
OdpowiedzUsuńSzybka w wykonaniu i jaka piękna. Super pomysł i piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńAleż to sprytne! I jaki efekt!
OdpowiedzUsuńA gdybym tak zamiast masy makowej dała np. nutellę albo powidła? Myślisz że wyjdzie?
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki…ech. Byle do Świąt;)
Świetny przepis i genialne ciachooo!!! Zapisuję i z przyjemnoscią wypróbuję na święta :)
OdpowiedzUsuńŚwietna choinka ;) ja zazwyczaj robię takie paluchy z makiem albo taki ala wieniec;)
OdpowiedzUsuń