Choinka z masą makową

 

Dzień dobry :-) Już piątek i w końcu weekend. Nie wiem jakiś ten tydzień ciężki był. Chyba przez tą pogodę, bo ciągle szaro, buro i ponuro. Na osłodę i poprawienie humoru polecam choinkę z ciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić z dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • masa makowa z bakaliami u mnie Helio
  • 1 jajko

1. Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki).
2. Połowę z masą nakrywamy ciastem bez masy. Nic nie rozcinamy. Troszkę przyciskamy. Ostrym nożem wykrawamy kształt choinki. Z pozostałego ciasta możemy zrobić ciasteczka.
3. Teraz nożem kroimy paski z jednej i z drugiej strony (w środku zostawiamy pasek), pamiętajmy o wykrojeniu góry i pnia.
4. Ciasto razem z papierem przesuwamy delikatnie na blaszkę i tam skręcamy nasze pocięte paski. 
5. Do miseczki wybijamy jajko, roztrzepujemy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy choinkę jajkiem.
6. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Ja piekłam na termoobiegu. Jak choinka ładnie się nam zarumieni to znaczy, że jest upieczona. Choinkę po wyjęciu z piekarnika musimy wystudzić. Smacznego :-)









19 komentarzy:

  1. Genialny pomysł. Prosty a na pewno smaczny i piękne ozdobi świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znałam przepis na makową choinkę, ale w innej wersji. Tej z ciasta drożdżowego, która pochłaniała do przygotowania masę czasu. Nawet nie pomyślałam, ze z ciasta francuskiego będzie tak cudowny efekt! I chyba w tym roku przestawię się na taką odsłonę :D Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak pięknie że aż szkoda zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna! I makowe lubię najbardziej. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! chyba zrobię taką choinkę:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale efektownie wygląda, aż szkoda jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  7. This look so beautiful I love Christmas time !! xo

    OdpowiedzUsuń
  8. This look amazing and so delicious. You are so talented. Thank you for sharing this idea.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/elizabeth-arden-sparkle-on-holiday.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczna choinka ! Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję na Święta !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna jest ta choinka i jakie proste wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybka w wykonaniu i jaka piękna. Super pomysł i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to sprytne! I jaki efekt!
    A gdybym tak zamiast masy makowej dała np. nutellę albo powidła? Myślisz że wyjdzie?
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki…ech. Byle do Świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis i genialne ciachooo!!! Zapisuję i z przyjemnoscią wypróbuję na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna choinka ;) ja zazwyczaj robię takie paluchy z makiem albo taki ala wieniec;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger