Rogaliki dwukolorowe z marmoladą
Dzień dobry :-) Moje dzieci uwielbiają drożdżowe rogaliki. Tak szukałam przepisu w sumie to jakiegoś nowego, innego i znalazłam ten na rogaliki dwukolorowe (klik). Rogaliki wychodzą bardzo smaczne, jest tylko z nimi trochę zabawy, ale warto. U mnie rogaliki z marmoladą, do przepisu nie dodawałam proszku do pieczenia tak jak w oryginale, bo stwierdziłam, że nie jest potrzebny jak są drożdże. Z jednej porcji wychodzi około 30 rogalików. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 125 g masła lub margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- marmolada
1, Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i ciepłe mleko. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
2. Masło roztapiamy, odstawiamy do wystudzenia. Do misy robota, albo na stolnicę (zależy jak kto robi) dajemy mąkę, sól, cukier i mieszamy.
3. Dodajemy 1 jajko, rozczyn i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto robotem około 15 minut, ręcznie 10 minut. Do drugiej misy odbieramy połowę ciasta. Do tego co zostanie nam w misie dodajemy 2 łyżki kakao i oleju. Miksujemy do połączenia się składników lub wyrabiamy ręcznie. Obie miski nakrywam ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
4. Po tym czasie ja najpierw ciasto jasne wyjęłam na stolnicę oprószaną mąką, wyrobiłam ręcznie dosłownie kilka minut. Tak samo zrobiłam z ciemnym. Podzieliłam ciasto na 4 części jedno i drugie.
5. Rozwałkowałam na okrąg ciasto jasne, później ciasto ciemne i teraz ciasto ciemne nałożyłam na jasne, jeszcze troszkę rozwałkowałam tym razem oba. Drugie robimy na odwrót najpierw ciemne potem na to jasne.
6. Ciasto ostrym nożem dzielimy na 12 w miarę równych części (trójkątów). Na koniec każdego (szerszą część) nakładamy porcje marmolady i zwijamy formując kształt rogalika.
7. W miseczce roztrzepujemy drugie jajko. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej w odstępach rogaliki, bo nam urosną i każdy za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem.
8. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Smacznego :-)
Uwielbiam rogaliki drożdżowe z marmolada. Jak byłam dzieckiem to często robiłam je z mama :)
OdpowiedzUsuńpodkradam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie! :D
OdpowiedzUsuńOh, jak cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńAleż się one pieknie prezentują- i jestem pewna ,że są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda totalnie przepysznie! <3
OdpowiedzUsuńZastanawiam się tylko czy te rogalsy wyszłyby z innej mąki niż pszennej... :)
Wyglądają bosko <3
OdpowiedzUsuń