Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i cieście francuskim



Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie polędwiczki wieprzowe, to polecam taką pieczoną w boczku i cieście francuskim. Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować. Do polędwiczki podsmażyłam czarowną cebulkę i czosnek. Na drugi dzień owijamy ją tylko boczkiem i ciastem i pieczemy. U nas podana z warzywami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • około 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 plasterków boczku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • sezam (niekoniecznie)


1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy dosłownie chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, usuwamy błonki. Do miseczki dajemy 1 łyżkę oliwy, naszą cebulkę i czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Nacieramy tym wszystkim naszą polędwiczkę, wkładamy do miseczki, owijamy folią spożywczą i na noc wkładamy do lodówki.
3. Na blaszce wyłożonej papierem rozkładamy ciasto, na dece rozkładamy plastry boczku, tak aby troszkę na siebie zachodziły. Przekładamy na nie polędwiczkę oraz cebulę i zawijamy. 
4. Przenosimy na ciasto (układamy w pionie) i zawijamy do końca w roladę. 
5. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
6. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 45 minut. Smacznego :-)





8 komentarzy:

  1. ciasto francuskie i mięso to zawsze dobry pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada apetycznie :) fajny pomysł z tym ciastem francuskim :) akurat mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polędwiczki w takim wydaniu jeszcze nie jadłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu mnie zaskoczyłaś przepisem! Kompletna nowość i myślę, że być może bez super talentu kulinarnego dam radę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takiej ilości mięsa mój partner byłby zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger