Oponki drożdżowe z nutą pomarańczy
Dzień dobry :-) Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu. Ja mam dla Was jeszcze jeden przepis na tą okazję. Tym razem oponki drożdżowe z nutą pomarańczy. Przepis znalazłam tutaj (klik). Oponki pyszne i mięciutkie. Ja nie robiłam na nie już lukru, bo stwierdziłam, że tej słodyczy już wystarczy i posypałam tylko cukrem pudrem. Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-)
Składniki:
- 430 g mąki pszennej typ 450
- 7 g drożdży suchych
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 żółtka
- 60 g masła roztopionego
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy, ja dałam cukier ze skórką pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
1. Masło roztapiamy, mleko podgrzewamy. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże i mieszamy, dodajemy resztę składników. Na samym końcu roztopione masło. Wyrabiamy za pomocą haka ciasto. Ja wyrabiałam około 10 minut. Ciasto możecie wyrobić oczywiście ręcznie.
2. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy ciasto, które musimy rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką i literatką lub czymś innym z małym otworem wykrawamy oponki. Pamiętajmy o podsypywaniu mąką. Oponki odkładamy na deskę lub blaszkę oprószoną mąkę, żeby nam troszkę podrosły.
4. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej do 175 stopni, następnie zmniejszamy gaz i smażymy oponki. Smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)
ależ muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam takie oponki, ale mi zawsze wychodzą dużo mniejsze..
OdpowiedzUsuńO coś dla moich łasuchow :).
OdpowiedzUsuńJa wole tradycyjne pączki z dżemem. Miłego dnia :).
pyszne, dzieci je uwielbiają :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zapisuję. Ja mam taki z mąką i serem - te oponki robi się okropnie bo ciasto się rozłazi. A tu widzę czysta, drożdżowa robota:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Co prawda wolę faworki od pączków, ale te oponki bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńWydają się być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kochana :-) porywam do kawki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne oponki. Zjadłabym kilka sztuk <3
OdpowiedzUsuńPewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, domowe najlepsze 😉
OdpowiedzUsuńW tym roku mam zamiar upiec faworki, ale w piekarniku :) Pomyślę jeszcze nad jakimiś pączkami lub oponkami :)
OdpowiedzUsuńOoo, oponek jeszcze nie robilam :)
OdpowiedzUsuńkolejny mój smak dzieciństwa :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńLook really good and delicious !
OdpowiedzUsuńPyszne oponki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i ...znikam :)
OdpowiedzUsuń