Lazania po meksykańsku



Dzień dobry :-) Pogoda niestety zmieniła się już na typowo jesienną, a do tej pory było tak cudnie. No nic taka kolej rzeczy, teraz czekamy do wiosny :-) Moja propozycja obiadowa to lazania po meksykańsku. Mięso z dodatkiem fasoli, kukurydzy, papryki i papryczki chilli z sosem pomidorowym to farsze tej lazanii. Wyszła pyszna, polecam i miłego poniedziałku życzę :-)

Składniki:

  • 16 płatów makaronu do lazanii
  • 250 g startej mozzarelli


Farsz:

  • 400 g mięsa z szynki mielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 500 g passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz


1. Cebulę siekamy, wrzucamy na patelnię na której rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Jak się nam zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chilli, posiekany czosnek, oregano, natkę pietruszki oraz mięso. Smażymy. Jak mięso będzie już usmażone dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę.
2. Na samym końcu dodajemy passatę, chwilę jeszcze dusimy, doprawiamy.
3. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy 4 płaty, tak aby ciut na siebie zachodziły. Teraz dajemy połowę naszego farszu, posypujemy go odrobiną sera i układamy na nim kolejne płaty również tak, żeby troszkę na siebie zachodziły. Lekko dociskamy i ponownie dajemy farsz, troszkę sera i płaty. Znowu lekko dociskamy. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.
4. Naszą lazanię zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Smacznego :-)





15 komentarzy:

  1. Delicious! It's so good with bean and corns

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł na lasagne, zwłaszcza tych którzy kochaja kuchnie meksykańska :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lazanie, ale w takim wydaniu jej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój mąż ostatnio stwierdził, że musimy zorbić lazanie, więc chyba skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna propozycja i bardzo pożywna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki makaron używasz? Czy go wcześniej lekko podgotowujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz kupiłam na tygodniu włoskim w lidlu. Tym razem nie podgotowywałam ;-)

      Usuń
  7. Bardzo lubię lazanię, a Twoja propozycja wygląda nietuzinkowo i bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez próbowania wiem, że na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że by mi smakowała :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię lasagne, ale po meksykańsku jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger