Makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą w sosie śmietanowym
Dzień dobry :-) W końcu tydzień zaczął się piękną pogodą. Miejmy nadzieję, że będzie tak już cały czas, bo te deszcze dały się we znaki. U mnie dzisiaj przepis na pyszny makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą. To wszystko w sosie śmietanowym, całość posypana serem Parmigianino Reggino. Pysznie wyszło, my tak lubimy :-). Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 5 porcji:
- 1 opakowanie makaronu u mnie kokardki
- 1 pęczek szparag
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 puszki kukurydzy
- świeża natka pietruszki
- 150 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi ja umyłam, odcięłam twarde końcówki i podgotowałam w osolonej wodzie około 5 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju (2 łyżki wystarczy), wrzucamy pocięte na mniejsze kawałki podgotowane szparagi.
3. Oliwki kroimy w plasterki, dorzucamy do szparag, kukurydzę odsączamy z zalewy, ja ją jeszcze dodatkowo przepłukuję pod bieżącą wodą i wrzucamy na patelnię.
4. Teraz dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Danie przekładamy na talerze i przed podanie posypujemy serem :-) Smacznego :-)
Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie szybkie nieskomplikowane dania :)
OdpowiedzUsuńmi nigdy dość szparagów:)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron, więc chętnie bym wszamała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam takie kombinacje - zdecydowanie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Wygląda ładnie, ale nie lubię ani szparagów, ani oliwek.
OdpowiedzUsuńOO..jakie ciekawe połączenie. Makaron i szparagi - nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńlekkie i smaczne danie
OdpowiedzUsuńLove this plate, looks delicious Beti!
OdpowiedzUsuń