Makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą w sosie śmietanowym



Dzień dobry :-) W końcu tydzień zaczął się piękną pogodą. Miejmy nadzieję, że będzie tak już cały czas, bo te deszcze dały się we znaki. U mnie dzisiaj przepis na pyszny makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą. To wszystko w sosie śmietanowym, całość posypana serem Parmigianino Reggino. Pysznie wyszło, my tak lubimy :-). Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 5 porcji:

  • 1 opakowanie makaronu u mnie kokardki
  • 1 pęczek szparag 
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • świeża natka pietruszki
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi ja umyłam, odcięłam twarde końcówki i podgotowałam w osolonej wodzie około 5 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju (2 łyżki wystarczy), wrzucamy pocięte na mniejsze kawałki podgotowane szparagi. 
3. Oliwki kroimy w plasterki, dorzucamy do szparag, kukurydzę odsączamy z zalewy, ja ją jeszcze dodatkowo przepłukuję pod bieżącą wodą i wrzucamy na patelnię. 
4. Teraz dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Danie przekładamy na talerze i przed podanie posypujemy serem :-) Smacznego :-)






11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie szybkie nieskomplikowane dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi nigdy dość szparagów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron, więc chętnie bym wszamała!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kombinacje - zdecydowanie do zrobienia!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ładnie, ale nie lubię ani szparagów, ani oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  6. OO..jakie ciekawe połączenie. Makaron i szparagi - nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Love this plate, looks delicious Beti!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger