Puszysta szarlotka z jabłkami



Dzień dobry :-) Kolejny piątek już mamy. Na weekend polecam prostą, szybką w wykonaniu i pyszną szarlotkę. Do jabłek dodajemy kisiel cytrynowy, który nadaje fajny posmak. Ciasto to tak naprawdę biszkopt. Ciasto znalazłam tutaj (klik). Polecam, warto zrobić :-) Miłego piątku Wam życzę :-)

Blaszka: 23x33 cm

Składniki biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka maki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Wkładka:

  • około 8 dużych jabłek (ja dałam więcej)
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 100 ml wody
  • cukier (jak jabłka byłyby kwaśne, ja miałam słodkie więc nie dawałam)


1. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garna dajemy wodę i dodajemy jabłka. Dusimy najlepiej pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. Wtedy wsypujemy kisiel i energicznie mieszamy, żeby połączył się nam z jabłkami. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Masło roztapiamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z kilkoma kroplami cytryny, następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy. Jako kolejne dodajemy żółtka, miksujemy na niższych obrotach.
Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dajemy roztopione masło. Miksujemy delikatnie do połączenia się składników.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy połowę ciasta. Piekarni nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę i ciasto podpiekamy przez 10 minut. 
4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, nakładamy na niego nasze jabłka i na wierch wylewamy drugą połowę ciasta.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Góra powinna się nam ładnie zarumienić. Po wyjęciu ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)




 

18 komentarzy:

  1. wspaniała, w sam raz na leniwą sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to ciasto które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham szarlotki! Takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z kisielem. Muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że jeden kawałek by mi nie wystarczył :) Wygląda obłędnie ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast masla może być olej roślinny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotkę, ale najbardziej z kruchym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Robilam ostatnio bardzo podobna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja rodzinka na pewno zajadałaby się takim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szarlotkę !!! Koniecznie muszę zapisać przepis.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. mniami, lekka i smaczna, będę testować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie wygląda! Aż chyba sama przetestuje przepis:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger