Lazania ze szpinakiem i mięsem
Dzień dobry :-) Tym razem zapraszam po przepis na lazanię. Jest dwu smakowa, bo synowi zamarzył się i szpinak i mięso. Nie mógł się zdecydować z czym zrobić lazanie, więc połączyłam te dwa składniki i wyszła taka w dwóch smakach. Powiem Wam, że połączenie super się skomponowało i smakowało. Polecam, warto. Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 16 płatów makaronu
- oliwa z oliwek
- 200 g starta mozzarella
Warstwa mięsna:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Warstwa ze szpinakiem:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 1 ząbek czosnku
1. Płaty makronu gotujemy al'dente. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, oraz mięso mielone. Smażymy do czasu aż mięso będzie podsmażone. Wtedy dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
3. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła, wrzucamy czosnek przepuszczony przez praskę, oraz umyty, pokrojony w paski szpinak. Jak szpinak zrobi się miękki, wyłączamy gaz i wkruszamy do niego ser feta, mieszamy drewnianą łyżką aż składniki w miarę się nam połączą.
4. Na spodzie naczynia posmarowanego oliwą układamy 4 płaty makaronu, na to porcję usmażonego mięsa z sosem, oraz pomiędzy porcję ze szpinaku. Całość posypujemy startą mozzarellą, przykrywamy kolejnymi czterema płatami makaronu. Czynność z nałożeniem mięsa, szpinaku (tym razem już całego) powtarzamy, posypujemy serem i nakładamy kolejne cztery płaty makaronu. Na makaron dajemy pozostałe mięso i posypujemy startą mozzarellą.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)
Zdecydowanie moja ulubiona wersja lasagne :) Z samym mięsem jest zbyt ciężka, a bez niego to już nie to samo ;) Dodatek szpinaku pięknie podbija smak
OdpowiedzUsuńSzpinak i mięso to zawsze dobre rozwiązanie :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
mniamm ale mi smaku zrobiłaś na lazanię
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie jadłam, pychota:)
OdpowiedzUsuńJa bym nie miała problemu, aby się zdecydować. Szpinaku nie lubię :P
OdpowiedzUsuńwe love lasagna, looks wonderful !
OdpowiedzUsuńWlasnie tego bylo mi trzeba na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńLazania zawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuńoj dawno u mnie nie gościła :)
OdpowiedzUsuń