Piernik z powidłami i nutą herbacianą



Dzień dobry :-) Dzisiaj pyszny piernika, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Uwielbiam to ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, bo jest on przez to bardziej wilgotny i nabiera fajnego smaku. Tym razem dodałam też napar z herbaty Teekanne wiśnia z czekoladą do podkręcenia smaku. Wyszło super ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka: 11,5 x 30 cm

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka L
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 250 g masła 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 herbaty Desire wiśnia z czekoladą Teekanne
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 g masła
  • posypka do dekoracji


1. Herbaty wkładamy do szklanki i zalewamy je wrzątkiem tak około 100 ml, napar ma być dość mocny.
2. W większym garnuszku roztapiamy masło, następnie dodajemy powidła i miód. Mieszamy do połączenia się składników, teraz dodajemy napar herbaty, kakao i przyprawę  do piernika. Mieszamy, żeby składniki się połączyły i odstawiamy do wystudzenia.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wpijamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ma powstać jasna, puszysta masa. Następnie w 3 porcjach dodajemy ostudzoną masę z powidłem śliwkowym oraz mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na niższych obrotach do połączenia się składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Piernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Smacznego :-)






15 komentarzy:

  1. Pokażę ten przepis mamie, ponieważ ona uwielbia piernik w każdej postaci. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pierniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniczki, wydaję się być idealny, nie za suchy nie za mokry, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z dodatkiem naparu. Piernik uwielbiam, choć u mnie zawsze tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta herbaciana nuta brzmi bardzo intrygująco - warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny :) Ciekawy pomysł z tą herbatą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny piernik i taki niebanalny przez dodatek herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na ciacho na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks wonderful, Love it!! Merry Christmas!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger