Piernik z powidłami i nutą herbacianą
wtorek, grudnia 18, 2018
15
Boże Narodzenie
,
ciasta
,
nowe
,
piernik
,
wpis sponsorowany
,
współpraca
Dzień dobry :-) Dzisiaj pyszny piernika, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Uwielbiam to ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, bo jest on przez to bardziej wilgotny i nabiera fajnego smaku. Tym razem dodałam też napar z herbaty Teekanne wiśnia z czekoladą do podkręcenia smaku. Wyszło super ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka: 11,5 x 30 cm
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka L
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 250 g masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2,5 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 herbaty Desire wiśnia z czekoladą Teekanne
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 10 g masła
- posypka do dekoracji
1. Herbaty wkładamy do szklanki i zalewamy je wrzątkiem tak około 100 ml, napar ma być dość mocny.
2. W większym garnuszku roztapiamy masło, następnie dodajemy powidła i miód. Mieszamy do połączenia się składników, teraz dodajemy napar herbaty, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy, żeby składniki się połączyły i odstawiamy do wystudzenia.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wpijamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ma powstać jasna, puszysta masa. Następnie w 3 porcjach dodajemy ostudzoną masę z powidłem śliwkowym oraz mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na niższych obrotach do połączenia się składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Piernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Smacznego :-)
Pokażę ten przepis mamie, ponieważ ona uwielbia piernik w każdej postaci. 😊
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pierniczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczki, wydaję się być idealny, nie za suchy nie za mokry, pycha! :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciasto
OdpowiedzUsuńNa święta idealny :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z dodatkiem naparu. Piernik uwielbiam, choć u mnie zawsze tradycyjny :)
OdpowiedzUsuńTa herbaciana nuta brzmi bardzo intrygująco - warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPiękny :) Ciekawy pomysł z tą herbatą.
OdpowiedzUsuńPiękny piernik i taki niebanalny przez dodatek herbaty :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na ciacho na święta :)
OdpowiedzUsuńPysznie i aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda kochana :-)
OdpowiedzUsuńLooks wonderful, Love it!! Merry Christmas!
OdpowiedzUsuńI was thinking in make this !!!
OdpowiedzUsuń