Strogonow, gulasz z indyka z dynią i warzywami
Składniki:
- 800 g mięsa z indyka (u mnie filet, może być też kurczak)
- 1 mała dynia piżmowa
- 3 większe papryki (mogą być kolorowe)
- około 600 g pieczarek
- 2 większe cebule
- 8 szt. ogórków kiszonych
- 700 g passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki (chyba, że wolimy ostrzejsze to więcej)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 100 ml śmietanki 30%
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i szklimy. Przekładamy do większego garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, na patelnię (tą samą) dajemy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki, usmażone wrzucamy do garnka do cebuli. Paprykę myjemy, kroimy w paski, na patelnię dajemy znowu troszkę masła i smażymy paprykę. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle klarowanym ciągle na tej samej patelni. Na końcu mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle klarowanym. Dorzucamy do reszty.
2. Do naszych składników wlewamy wcześniej przygotowany bulion, passatę i stawiamy na średnim ogniu.
Gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. Dodajemy też przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i pokrojone w paski ogórki kiszone. Pamiętajmy, żeby wszystko co jakiś czas mieszać.
3. Na końcu dodajemy śmietanką i całość doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)
Pyszności. 😊
OdpowiedzUsuńPysznie :) Idealnie na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu. To są akurat smaki, które bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na jesień:)
OdpowiedzUsuńTakie dania są idealne na jesienne i zimowe chłody...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dobry pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :). Do tej pory w kwestii strogonowa udało mi się jedynie spróbować klasycznego :)
OdpowiedzUsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńUwielbiam strogonova! Dlatego tej wersji muszę koniecznie spróbować <3 Uwielbiam Cię kochana za kreatywność i pomysłowość w kuchni :)
OdpowiedzUsuńidealny jesiennny obiad :)
OdpowiedzUsuń