Strogonow, gulasz z indyka z dynią i warzywami



Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na jesienny, pikantny i rozgrzewający gulasz z indyka z dynią, papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Wyszedł pyszny, aromatyczny, a dynia dodaje mu wyjątkowego smaku. Polecam z podanych składników wychodzi dość duża porcja, bo moi panowie tego typu dania uwielbiają i robię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień np. z plackami ziemniaczanymi, ryżem lub kaszą. Jak kto lubi :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 800 g mięsa z indyka (u mnie filet, może być też kurczak)
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 3 większe papryki (mogą być kolorowe)
  • około 600 g pieczarek
  • 2 większe cebule
  • 8 szt. ogórków kiszonych
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej papryki (chyba, że wolimy ostrzejsze to więcej)
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane 
  • 100 ml śmietanki 30%


1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i szklimy. Przekładamy do większego garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, na patelnię (tą samą) dajemy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki, usmażone wrzucamy do garnka do cebuli. Paprykę myjemy, kroimy w paski, na patelnię dajemy znowu troszkę masła i smażymy paprykę. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle klarowanym ciągle na tej samej patelni. Na końcu mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle klarowanym. Dorzucamy do reszty.
2. Do naszych składników wlewamy wcześniej przygotowany bulion, passatę i stawiamy na średnim ogniu. 
Gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. Dodajemy też przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i pokrojone w paski ogórki kiszone. Pamiętajmy, żeby wszystko co jakiś czas mieszać. 
3. Na końcu dodajemy śmietanką i całość doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)






10 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś apetytu. To są akurat smaki, które bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania są idealne na jesienne i zimowe chłody...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis :). Do tej pory w kwestii strogonowa udało mi się jedynie spróbować klasycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam strogonova! Dlatego tej wersji muszę koniecznie spróbować <3 Uwielbiam Cię kochana za kreatywność i pomysłowość w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger