Pierogi ze szpinakiem i fetą
Dzień dobry :-) Pierogi na pewno lubicie ? My tak, ale ruskie nam się już troszkę znudziły i moi panowie ostatnio wymyślili ze szpinakiem i fetą. Dawno nie było, więc z chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
Farsz:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- olej do smażenia (1 łyżka)
1. Ja najpierw przygotowałam sobie farsz: szpinak umyłam, pocięłam na drobniejsze kawałki i z blanszowałam na patelni. Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną fetę i pieprz, zamieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
2. Teraz ciasto: Na stolnicę przesiałam mąkę, na środku zrobiłam dołeczek, dałam tam sól i oliwę. Następnie dodałam stopniowo ciepłą wodę i zagniatałam ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką i zostawiłam na stolnicy.
3. Ciasto podzieliłam na kilka porcji. Każdą musimy rozwałkować, szklanką wycinamy krążki na które nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą możemy troszkę posolić. Partiami wrzucamy pierogi do gotującej się wody, jak nam wypłynął na wierzch to od tego momentu gotujemy jaszcze około 2 - 3 minuty.
Ja w rondelku roztopiłam troszkę masła na którym podsmażyłam cebulkę z którą podałam pierogi :-) Smacznego :-)
Uwielbiam. 😊
OdpowiedzUsuńPierogi ze szpinakiem są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńjedne z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńW końcu szpinak jest zdrowy
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pierogi! Moje ulubione to z jagodami :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić szpinak i zrobić takie pierogi ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi. Ale mi narobiłaś smaku :-)
OdpowiedzUsuńzrobię mężowi w przyszłym tygodniu bo narobiłaś mi niesamowitego apetytu! :) a posiadam mikser planetarny więc ciasto ugniecie się samo :) Dzięki za super przepis
OdpowiedzUsuńPyszności, mniam, mniam. Lubię takie smaczne pomysły!
OdpowiedzUsuńPyszności, mniam, mniam. Lubię takie smaczne pomysły!
OdpowiedzUsuńUwielbiam a zwłaszcza z ricottą.
OdpowiedzUsuńNa pierogi to ja jestem zawsze chętna :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie w pierogach!
OdpowiedzUsuńkochana mogłabyś mi powiedzieć ile pierogów wychodzi z tej porcji? :) Bo w niedzielę to będzie moje drugie danie <3
OdpowiedzUsuńOkoło 50 sztuk :-)
Usuń