Ogórki po zbójnicku



Dzień dobry w ten deszczowy dzień. Pada i pada i końca nie widać. Dziś przepis na drugie ogórki jakie robiłam. Tym razem wersja na ostro, więc jak ktoś lubi. My bardzo, ogóreczki ostre, ale bardzo smaczne ;-)  Ja robiłam podwójną porcję. Z jednej wychodzi około 7-8 słoików litrowych. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 2,5 łyżki soli


Zalewa:

  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżeczki curry
  • 4 łyżeczki gorczycy


1. Ogórki ze skórką pokroić po długości w ćwiartki lub więcej kawałków to zależy jakie są duże. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do dużego garnka, lekko mieszamy i zasypujemy solą. Odstawiamy na 2 godziny.
2. Składniki zalewy (cukier, ocet) zagotować i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać pieprz, ostrą paprykę, curry i gorczycę, dokładnie wymieszać.
3. Ogórki z cebulą przekładać do słoików i zalać zalewą. pasteryzować około 8 minut.




16 komentarzy:

  1. Teraz mam problem, bo nie wiem, czy zrobić te, czy z miodem, a na obie wersje nie mam czasu :P. Mojej drugiej połówce pewnie te by bardziej smakowały, ale ciekawi mnie ten miód :D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą smakować pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam takie ogoreczki,pyszne są ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Przetworowe szaleństwo w tej kuchni się odbywa :)
    Przepis fajny... coś pod mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po zbójnicku jeszcze nie przygotowywałam. Może się skuszę. Na razie zaprawiłam kiszone, tradycyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm... To takie ostrzejsze będą, tak? To nie dla mnie, bo ja jestem słaba jeśli chodzi o ostre potrawy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również , ale te ogórki są super .

      Usuń
  7. fajne przepis sobie zanotuje i tez zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę, jeszcze jedna wspaniała ogórkowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już takie ogórki tylko kroiłam je w talarki.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znałam takiego przepisu. Już czuję, że by mi zasmakowały. Chętnie zrobię kilka słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A tak ogórków to jeszcze nie jadłam:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O, to coś dla nas! Co roku testujemy kto zrobi ostrzejsze krokodylki (ja, moja mama, czy teściowa - a przepis ten sam ;)), więc może w tym roku rzucę im wyzwanie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger