Indyk ze szparagami w sosie z cydrowo - miodowym



Dzień dobry :-) Kolejny poniedziałek wita nas :-) Leci ten czas szybciutko. My dopiero co zaczynaliśmy z synem spotkania przygotowujące do Komunii, a tu już w niedzielę mamy właśnie Komunię syna. Zaraz wakacje i nie chcę myśleć nawet jak dalej zleci. 
Dziś mam dla Was przepis na pysznego indyka ze szparagami. Do tego zrobiłam sos z cydru Cider Inn i miodu. Powiem Wam, że rewelacyjny w smaku, idealnie pasował do indyka i szparagów. Do sosu dodałam jeszcze śmietankę 30%. U mnie danie z moją ulubioną kaszą pęczak. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 400 g polędwiczki z indyka
  • 1 pęczek szparag
  • 250 ml cydru u mnie Cider Inn głębszy smak
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy al'dente w wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu studzimy i koimy na mniejsze kawałki.
2.Indyka myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. 
3.Jak się nam zeszkli dodajemy indyka, oraz czosnek przepuszczony przesz praskę, obie papryki i część natki pietruszki. Jak indyk się usmaży, dolewamy Cydr i dodajemy miód. Delikatnie mieszamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i gotujemy kilka minut, żeby sos nam zgęstniał. Jak byłby za rzadki to dodajemy mąkę ziemniaczaną (stopniowo przesiewamy przez sitko bezpośrednio na sos). 
4. Na końcu dodajemy ugotowane szparagi, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 
Podajemy z kaszą lub ryżem :-) Smacznego :-)






11 komentarzy:

  1. oryginalny i z pewnością pyszny sos ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie składniki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie smaków! :) zapisuję na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo wytwornie;) Muszę spróbować, póki trwa sezon na szparagi!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :). Czas chyba zacząć sezon na szparagi :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm! Wygląda niesamowicie smacznie. Aż się zrobiłem głodny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię tego typu potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutka jest Twoja propozycja na obiad. Zjadłabym, bo wszystko co znalazło się na tym talerzu to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł na nietypowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger