Roladki z indyka z serem i suszonym pomidorem w sosie śmietanowym ze szpinakiem, oliwkami, kurkumą i pomidorami



Pomysł na takie danie przyszedł spontanicznie. Miałam i musiałam zużyć sznycle z indyka, otworzyłam lodówkę i musiałam z czymś je zrobić. W domu zawsze staram się mieć suszone pomidory i oliwki (mogę je jeść same, tak lubię), dzień wcześniej zużyłam pół opakowania szpinaku, więc wymyśliłam, że będzie tak. Wyszło smacznie, resztki zużyte, wszystko zjedzone, więc cel osiągnięty :-) Polecam wypróbować jeśli lubicie takie połączenia :-) Miłego piątku :-)

Składniki:

  • 5 sznycli z indyka lub kawałek fileta
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 5 plasterków żółtego sera (u mnie ementalski)
  • sól
  • pieprz
  • oliwki czarne
  • 1/2 opakowania szpinaku baby
  • kurkuma
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • olej kokosowy do smażenia


1. Jeśli mamy gotowe sznycle z indyka to rozbijamy je dodatkowo. Na każdy nakładamy plasterek sera i dwa suszone pomidory. Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami (podczas pieczenia je wyjmiemy). Tak przygotowane roladki smażymy z każdej strony, wyjmujemy wykałaczki. Mają być rumiane i usmażone. 
2. Szpinak myjemy, czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, pomidory (reszta, która nam została) kroimy w paski, oliwki zostawiamy całe. 
3. Umyty szpinak dodajemy na patelnię do usmażonych roladek (zmniejszamy gaz), oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek, mieszamy, dodajemy oliwki i suszone pomidory, oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, dolewamy śmietankę, mieszamy. Zostawiamy na gazie na kilka minut (sos powinien nam troszkę zgęstnieć), jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z surówką, ryżem, kaszą, ziemniakami itd. Smacznego :-)





10 komentarzy:

  1. Z pewnością można się nimi najeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie bez piekarnika? I zdrowe? Coś dla mnie! :) (nie mam piekarnika...)

    OdpowiedzUsuń
  3. Roladki wyglądają fantastycznie! Dodatkowo oliwki i suszone pomidory - pycha :) Szpinak oczywiście dla zdrowotności :))

    OdpowiedzUsuń
  4. konkretny i pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami takie właśnie spontanicznie wymyślone z potrzeby dania wychodzą najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny pomysł, by poznać zupełnie nowe smaki ;) niektórych składników (szpinak, oliwki) nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger