Ciasto Smakosz z serową wkładką



Pyszne ciasto wielowarstwowe z wkładką serową. Ciasto w wersji oryginalnej jest bez warstwy serowej, ale z nią smakuje dużo lepiej niż bez. Jest troszkę czasochłonne, ale dla smaku warto zrobić. idealne do kawusi i na przyjęcie, bo na pewno wszystkim posmakuje :-) Kochani już piątek, więc tak naprawdę weekendu początek, więc życzę Wam, żeby to był miły dzień :-)

Blaszka 24x34 cm

Składniki ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao


1. Z podanych składników (oprócz kakao) wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i ponownie zarabiamy.  Ciasta odkładamy.

Składniki na bezę z czekoladą:

  • ciasto kruche jasne (to zarobione wcześniej)
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 100 g startej na tarce czekolady gorzkiej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórek kokosowych
  • szklanka krojonych orzechów włoskich
  • słoik powideł śliwkowych


1. Wcześniej zarobione ciasto jasne wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i odstawiamy na chwilę.
2. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy do niej pozostałe składniki, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wykładamy na ciasto wysmarowane powidłem śliwkowym. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po upieczeniu studzimy.

Składniki na bezę wiśniową:

  • ciasto kruche ciemne (to zarobione wcześniej)
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego


1. Ciasto ciemne wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem. 
2. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do niej suchy proszek kisielowy. Miksujemy na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły. Pianę wykładamy na ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy.

Wkładka serowa:

  • 7 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • budyń waniliowy (40 g bez cukru)
  • 600 g zmielonego sera białego


1. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy ser, miksujemy, dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły. 
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę serową. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy.

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe (40 g bez cukru)
  • 8 łyżek cukru
  • 250 g masła


1. Z budyniu i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń, miksujemy, żeby składniki ładnie się połączyły.

Przełożenie ciasta: ciasto jasne z bezą czekoladową i bakaliami - połowa kremu - wkładka serowa - druga połowa kremu - ciasto ciemne z bezą wiśniową - polewa czekoladowa







22 komentarze:

  1. idealne na domowe uroczystości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się bardzo pracochłonne, ale efekt jest powalający!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda rewelacyjnie, chodź widzę, że jest z nim trochę pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka cieknie :) To się nazywa ciasto na bogato!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem ciekawa, czy by mi zasmakowało, bo oczami już bym je zjadła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie złożone, połączone smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym z chęcią duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo imponująco i pysznie. Już go "oczami" pochłonęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Beti... cudne ciacho. Kłapnęłabym...
    Wybieram się w kierunku Twym i poproszę coś dietetycznego do kawy :) Bez cukru, i kalorii wszelkich :) To ze zdjęcia mogę tylko oczami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z serową warstwą to już wiem, że dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda extra, moim zdaniem może robić za tort! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne, fantastyczne ciasto w Twoim wykonaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie ciasta! Nie zawsze je robię, bo czasem jest też ochota na proste ciasto z owocami, ale przekładańce mają jednak w sobie to coś :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze podziwiam osoby, którym chce się robić takie piętrowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale hujnia ciasto dla biedoty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger