Ciasto Smakosz z serową wkładką
Pyszne ciasto wielowarstwowe z wkładką serową. Ciasto w wersji oryginalnej jest bez warstwy serowej, ale z nią smakuje dużo lepiej niż bez. Jest troszkę czasochłonne, ale dla smaku warto zrobić. idealne do kawusi i na przyjęcie, bo na pewno wszystkim posmakuje :-) Kochani już piątek, więc tak naprawdę weekendu początek, więc życzę Wam, żeby to był miły dzień :-)
Blaszka 24x34 cm
Składniki ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
1. Z podanych składników (oprócz kakao) wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasta odkładamy.
Składniki na bezę z czekoladą:
- ciasto kruche jasne (to zarobione wcześniej)
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g startej na tarce czekolady gorzkiej
- 100 g rodzynek
- 100 g wiórek kokosowych
- szklanka krojonych orzechów włoskich
- słoik powideł śliwkowych
1. Wcześniej zarobione ciasto jasne wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i odstawiamy na chwilę.
2. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy do niej pozostałe składniki, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wykładamy na ciasto wysmarowane powidłem śliwkowym. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po upieczeniu studzimy.
Składniki na bezę wiśniową:
- ciasto kruche ciemne (to zarobione wcześniej)
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
1. Ciasto ciemne wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem.
2. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do niej suchy proszek kisielowy. Miksujemy na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły. Pianę wykładamy na ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy.
Wkładka serowa:
- 7 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła
- budyń waniliowy (40 g bez cukru)
- 600 g zmielonego sera białego
1. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy ser, miksujemy, dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę serową. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy.
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe (40 g bez cukru)
- 8 łyżek cukru
- 250 g masła
1. Z budyniu i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń, miksujemy, żeby składniki ładnie się połączyły.
Przełożenie ciasta: ciasto jasne z bezą czekoladową i bakaliami - połowa kremu - wkładka serowa - druga połowa kremu - ciasto ciemne z bezą wiśniową - polewa czekoladowa
idealne na domowe uroczystości:)
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo pracochłonne, ale efekt jest powalający!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Ciasto wygląda rewelacyjnie, chodź widzę, że jest z nim trochę pracy :)
OdpowiedzUsuńprezentuje sie smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :) To się nazywa ciasto na bogato!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jestem ciekawa, czy by mi zasmakowało, bo oczami już bym je zjadła ! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie złożone, połączone smaki :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo imponująco i pysznie. Już go "oczami" pochłonęłam :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pracochłonnie ;)
OdpowiedzUsuńBeti... cudne ciacho. Kłapnęłabym...
OdpowiedzUsuńWybieram się w kierunku Twym i poproszę coś dietetycznego do kawy :) Bez cukru, i kalorii wszelkich :) To ze zdjęcia mogę tylko oczami ;)
ale ma dużo warstw :)
OdpowiedzUsuńKusisz tym ciastem:)
OdpowiedzUsuńJak z serową warstwą to już wiem, że dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda extra, moim zdaniem może robić za tort! :D
OdpowiedzUsuńKolejne, fantastyczne ciasto w Twoim wykonaniu! :)
OdpowiedzUsuńPiękne, takie na bogato :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak super ciasto
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Nie zawsze je robię, bo czasem jest też ochota na proste ciasto z owocami, ale przekładańce mają jednak w sobie to coś :D
OdpowiedzUsuńZawsze podziwiam osoby, którym chce się robić takie piętrowe ciacha :)
OdpowiedzUsuńale hujnia ciasto dla biedoty
OdpowiedzUsuń