poniedziałek, 11 grudnia 2017

Pęczak z warzywami



Witajcie :-) Dziś danie z kaszą pęczak i warzywami. Takie bez mięsa, bo ileż można, za to bób, marchewka, czerwona cebula i por. Wszystko doprawione solą i pieprzem. Wyszło smacznie i zdrowo :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 1 opakowanie mrożonego bobu
  • 3 - 4 większe marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia


1. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tak samo robimy z bobem.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy pokrojoną cebulę i pokrojonego pora. Podsmażamy chwilkę, dodajemy startą na tarce marchewkę. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze łyżkę masła i dusimy na małym ogniu. 
3. Jak kasza będzie ugotowana, to dodajemy kaszę, posiekaną natkę pietruszki, bób po ugotowaniu obieramy z łupinek i również dorzucamy do reszty. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe :-) 




7 komentarzy:

  1. prosto, szybko i jak zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja przeczytałam "pączek z warzywami" i tak sobie myślałam, co Ty znowu wymyśliłaś za danie;)))
    Taaak... kaszę pęczak bardzo lubię:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenie kaszy z warzywami. Pyszne zestawienie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie dania - pysznie, zdrowo, kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już same kolory przyciągają do tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię pęczak. Bardzo fajne danie.
    Smaczne.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała kasza, zdrowo i kolorowo czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...