Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą
Pyszne mini bułeczki drożdżowe z szynką parmeńską, rukolą, suszonym pomidorem, oliwkami i startą mozzarellą. Takie na kilka gryzów, bardzo, a to bardzo smaczne, szybko znikają. Z podanego przepisu wychodzi około 30 sztuk. Ilość uzależniona jest od wielkości :-) Polecam, bo idealne, jako przekąska na imprezę, można zabrać do pracy. Miłego dnia :-)
Składniki na ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki
- 250 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Dodatki:
- ketchup Kotlin czosnek - bazylia
- świeża rukola
- szynka parmeńska (około 6 plasterków)
- kilka suszonych pomidorów
- oliwki zielone
- starta mozzarella
- olej z suszonych pomidorów do posmarowania wierzchu bułeczek
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski dajemy przesianą mąkę, suszone oregano, sól, jajko i masło. Dodajemy też mleko z drożdżami i cukrem. Całość mieszamy i ręcznie zagniatamy ciasto. Jak będzie gładkie, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia.
2. W międzyczasie możemy sobie przygotować składniki na farsz: suszone pomidory kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki, rukolę myjemy i osuszamy, mozzarellę ścieramy.
3. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy sobie na trzy części. Pierwszą przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. Musimy ją rozwałkować w coś na kształt prostokąta. Połowę ciasta smarujemy ketchupem, na ketchup dajemy rukolę, suszone pomidory, oliwki zielone. Wszystko posypujemy startą mozzarellą (pamiętajmy, żeby składników nie nakładać do końca ciasta, tylko do połowy). Ciasto razem ze składnikami zawijamy w roladę. Kroimy ostrym nożem bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą pędzelka wierzch smarujemy olejem w którym były suszone pomidory. Tak samo postępujemy z resztą ciasta i składników.
4. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra - dół) 20 minut. Studzimy na kratce :-) Smacznego :-)
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #bezograniczen
Bardzo apetyczne zawijańce, podoba mi się nadzienie we włoskim stylu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zawijaski 😍
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam bzika na punkcie szynki parmeńskiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna rzecz jako przekąska! Lubię takie:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
smakowitości <3
OdpowiedzUsuńSuper są, idealne na tę porę roku, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się bardzo te zwijańce.
OdpowiedzUsuńZ pewnością muszą być bardzo smaczne.
Nic, tylko próbować. Na imprezę idealne :)
Pozdrawiam ciepło! :)
Cudowne te zawijańce. Na imprezę lub do lunchboxu w sam raz :)
OdpowiedzUsuńna pewno sa bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym i chyba sobie w sobotę zrobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe wypieki - zarówno na słodko jaki wytrawnie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńdo czerwonego barszczyku... mniam...
OdpowiedzUsuńPysznie skomponowana przekąska!
OdpowiedzUsuńZjadłabym...
Pyszne zawijańce :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiego połączenia, ale myślę, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wyszły Ci te zawijańce! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają prawie jak paszteciki, a to zestawienie szynki parmeńskiej sera i suszonych pomidorów musi nieziemsko smakować :)
OdpowiedzUsuń