Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą



Pyszne mini bułeczki drożdżowe z szynką parmeńską, rukolą, suszonym pomidorem, oliwkami i startą mozzarellą. Takie na kilka gryzów, bardzo, a to bardzo smaczne, szybko znikają. Z podanego przepisu wychodzi około 30 sztuk. Ilość uzależniona jest od wielkości :-) Polecam, bo idealne, jako przekąska na imprezę, można zabrać do pracy. Miłego dnia :-)

Składniki na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 250 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano


Dodatki:

  • ketchup Kotlin czosnek - bazylia
  • świeża rukola
  • szynka parmeńska (około 6 plasterków)
  • kilka suszonych pomidorów
  • oliwki zielone
  • starta mozzarella
  • olej z suszonych pomidorów do posmarowania wierzchu bułeczek


1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski dajemy przesianą mąkę, suszone oregano, sól, jajko i masło. Dodajemy też mleko z drożdżami i cukrem. Całość mieszamy i ręcznie zagniatamy ciasto. Jak będzie gładkie, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia.
2. W międzyczasie możemy sobie przygotować składniki na farsz: suszone pomidory kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki, rukolę myjemy i osuszamy, mozzarellę ścieramy.
3. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy sobie na trzy części. Pierwszą przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. Musimy ją rozwałkować w coś na kształt prostokąta. Połowę ciasta smarujemy ketchupem, na ketchup dajemy rukolę, suszone pomidory, oliwki zielone. Wszystko posypujemy startą mozzarellą (pamiętajmy, żeby składników nie nakładać do końca ciasta, tylko do połowy). Ciasto razem ze składnikami zawijamy w roladę. Kroimy ostrym nożem bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą pędzelka wierzch smarujemy olejem w którym były suszone pomidory. Tak samo postępujemy z resztą ciasta i składników. 
4. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra - dół) 20 minut. Studzimy na kratce :-) Smacznego :-)

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #bezograniczen






19 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne zawijańce, podoba mi się nadzienie we włoskim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam bzika na punkcie szynki parmeńskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna rzecz jako przekąska! Lubię takie:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super są, idealne na tę porę roku, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się bardzo te zwijańce.
    Z pewnością muszą być bardzo smaczne.
    Nic, tylko próbować. Na imprezę idealne :)
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne te zawijańce. Na imprezę lub do lunchboxu w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym i chyba sobie w sobotę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam drożdżowe wypieki - zarówno na słodko jaki wytrawnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. do czerwonego barszczyku... mniam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie skomponowana przekąska!
    Zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale myślę, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  12. apetycznie wyszły Ci te zawijańce! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają prawie jak paszteciki, a to zestawienie szynki parmeńskiej sera i suszonych pomidorów musi nieziemsko smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger