środa, 17 maja 2017

Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami



Ten gulasz znalazłam tutaj - klik. Jest przepyszny, polecam Wam go, bo naprawdę warto zrobić. Zadowoleni będą na pewno panowie, ale u nas i mnie posmakował. Śliwki i boczek robią robotę, smak hmm, moje dziecko stwierdziło, że smakuje jak gulasz z grzybami :-). Na pewno super pasuje do makaronu, kasz i ryżu, ostatnio męska część mojej rodzinki zjadła po prostu z chlebem i też zadowoleni :-).W wersji oryginalnej z kurczakiem, ja miałam filet z indyka.  Miłego dzionka :-)

Składniki :

  • 800 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 200 g w miarę cienko pokrojonego boczku
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 duża cebula (u mnie czerwona)
  • 250 śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • sól


1. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony boczek. Podsmażamy, jak boczek lekko się nam zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę mięso, które posypujemy obiema paprykami, mieszamy. Smażymy do momentu jak mięso nam się obsmaży z zewnątrz.
2. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość bez przykrycia około 20 minut.
3. Śliwki kroimy na połówki i po 20 minutach dodajemy do reszty, tak samo natkę pietruszki. Całość dusimy 15 minut (jak by woda nam wyparowała, to dolewamy około pół szklanki, u mnie nie było potrzeby).
4. Do kubka wlewamy 100 ml wrzątku i wlewamy do niego śmietankę, mieszamy i wlewamy do gulaszu. Śmietana wtedy nam się nie zważy. Gotujemy jeszcze chwilkę, sos powinien nam lekko zgęstnieć. Jeśli trzeba doprawiamy solą. Podajemy z kaszą, ryżem, makaronem, z czym kto lubi :-). Smacznego :-))




10 komentarzy:

  1. mięso z indyka bardzo lubię, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie prezentuje się ten gulasz :) Boczek, suszone śliweczki, mięsko...coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś czuję że i mojemu mężowi by posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę potwierdzić, że suszone śliwki w duecie z mięsem pasują doskonale, a boczek do tego... to już wogóle trio idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł :-) Bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, jak z suszonymi śliwkami, to już ustawiam się w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda cudownie, tak za mną chodzi gulasz, że aż mi zapachniało z monitora ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z suszonymi śliwkami mało jadłam potraw i jedne były pyszne inne mniej, ciekawe czy ta by mi zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny ten gulasz :) Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o! To już wiem co dziś na obiad zrobię)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...