Ciasto kokosowo - chałwowe i Światowy Dzień Pieczenia z Kasią



Wiecie, że 21 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia? Ja w tym roku zostałam zaproszona do świętowania tego dnia razem z Kasią, która jest patronem i akcja nosi nazwę Światowy Dzień pieczenia z Kasią. Polega ona na tym, że trzeba przygotować ciasto i 21 maja podarować  go bliskiej osobie. Zachęcam do akcji, bo jest super, przecież każdy niespodzianki :-)

Ja w tym roku upiekłam ciasto, którym obradowałam rodziców (w szczególności mamę ) i szwagra mojego męża. Szwagier miał imieniny i ciasto (kawałek) było dodatkiem do prezentu. Bardzo się ucieszył i oznajmił swojej żonie, że musi przyjść do mnie na kurs pieczenia ciast.
Moja mama dostała ciasto z okazji przejścia na  emeryturę, tak dla osłody, żeby jeszcze bardziej cieszyła się z tego stanu rzeczy, bo już tej emerytury nie mogła się doczekać
. Przy okazji skorzystał też tato, który jest fanem wypieków i wszelakich słodkości. 

Dlaczego akurat takie ciasto? Mama bardzo lubi chałwę i stwierdziłam, że w towarzystwie kokosu i ciasta kakaowego będzie smakować idealnie. Wyszło naprawdę pyszne :-). Miłego dnia :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki ciasto ciemne:
  • 7 jajek L
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 140 g mąki tortowej typ 450
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, ja zrobiłam to mikserem na najniższych obrotach.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 
Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.

Pamiętajmy o tym, żeby po wyjęciu ciasto puścić na podłogę, bo wtedy ciasto nam nie opada i potem spokojnie możemy go zostawić do wystudzenia, biszkopt będzie puszysty.


Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek


Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas miksując. Wiórka kokosowe mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, dodajemy do białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na papier. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż ciasto ładnie nam się zarumieni.



Krem:
  • 500 ml mleka 2%
  • 5 dużych żółtek 
  • 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 200 g chałwy waniliowej lub
  • 1 kostka do pieczenia Kasia


W większym garnuszku zagotowujemy mleko. Jak zacznie wrzeć, zdejmujemy z gazu. Żółtka ubijamy  na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas miksujemy. Następnie wlewamy 100 ml wrzącego wcześniej zagotowanego mleka (z tych 500). Tak zmiksowane żółtka wlewamy do pozostałego mleka, stawiamy na gaz i gotujemy budyń. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu, nakrywamy folią spożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. Kostkę do pieczenia Kasia ubijamy mikserem razem z chałwą, następnie stopniowo dodajemy wcześniej ugotowany, przestudzony budyń.



Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g kostki Kasia
  • 30 g mleka


Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Dzięki temu, że do czekolady dodamy tłuszcz i mleko polewa nie będzie twarda.

Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne – połowa masy – ciasto kokosowe – druga połowa masy – ciasto ciemne – polewa – kokos











16 komentarzy:

  1. Rewelacyjne zdjęcia, jak i sam wypiek! Uwielbiam chałwę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda to ciasto :) Moje smaki ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo pysznie wygląda! zazdraszczam wszystkim obdarowanym :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje i znając Twoje umiejętności, wiem że jest pyszne:)
    Dodam jeszcze, że pięknie podane na ślicznej porcelanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos i chałwa-moje ulubione połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm...ale bym zjadła takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto rzeczywiście wygląda wspaniale i kusząco. Chałwa i kokos to też moje smaki. Szkoda, że nie załapałam się na tę listę obdarowanych szczęśliwców :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana wspaniałe ciasto, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. amazing post dear :)
    have a nice week :)
    kisses,
    Tijana

    https://www.instagram.com/tijamomcilovic/
    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, właśnie wczoraj robiłam ciasto też towarzyszyła mi Kasia <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Super jest być obdarowanym takim ciastem:) Musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajowa akcja, szkoda, że dowiedziałam się po fakcie, a ciacho bardzo apetycznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger