Ciasto z rabarbarem i cynamonem



Pyszne i lekkie ciasto idealne do wypieków z owocami. U mnie z rabarbarem i cynamonem, ale na pewno wykorzystam jeszcze :-). Przepis znalazłam tutaj - kilk. Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie, nic tylko robić. Ja zamiast cukru dodałam ksylitol. Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Tortownica średnica 26 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 500 g rabarbaru
  • cynamon do posypania
  • cukier puder do posypania


1. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol i ubijać na najwyższych obrotach około 10 minut. Musi powstać puszysta jasna masa :-).
2. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując. 
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy na 3 razy do ciasta miksując delikatnie na najniższych obrotach tym razem. 
4. Tortownicę smarujemy masłem, na spód wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
5. Rabarbar kroimy na około 1 cm kawałki. Przekładamy na ciasto, posypujemy cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 45 minut do tzw "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)







15 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie i chętnie zjadłabym teraz kawałeczek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się pięknie! wolę nie myśleć jak pachni i smakuje... no i się ośliniłam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Takie ciasta bardzo lubię - są łatwe w przygotowaniu i bajecznie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie się upiekło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha , zgadzam się z Tobą Karolina :) Co jak co ciasto narobiło mi smaka ! Lecę zakupić rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wygląda to ciasto:)Ostatnio często robię tartę z rabarbarem, bo trzeba wykorzystać sezonowość. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastycznie wygląda i pewnie będzie genialnie smakować z każdymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrośnięte, kusi swoim wyglądem. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem, aż mam ochotę odkroić sobie kawałek Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pięknie, jak z rabarbarem to od razu częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę zrobić, dawno już nie jadłam takiego ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja poproszę duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyrosło, dobry przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe ciacho :) u mnie ostatnio także króluje rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger