piątek, 28 kwietnia 2017

Sernik Mozaika



Dziś przy długim weekendzie mam dla Was przepis na przepyszny sernik z ciastem półkruchym. Jest rewelacyjny. Przepis znalazłam tutaj - klik. Polecam go Wam bardzo, bo lepszego dawno nie jadłam :-). Udanego długiego weekendu Wam życzę :-)

Blaszka 24x34 cm

Składniki ciasto:

  • 500 g maki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka L
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, oba cukry, sól i siekamy nożem. Wbijamy całe jajka i zagniatamy ciasto. 
2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, żeby składniki nam się połączyły. 
3. Obie części ( jasną i ciemną dzielimy na kolejne, równe dwie części), mamy mieć dwie części ciasta jasnego i dwie ciemnego. 
4. Ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Składniki masa serowa:

  • 1 kg sera (3 - krotnie mielonego)
  • 100 g roztopionego i schłodzonego masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 gram bez cukru
  • 5 jaj
  • szczypta soli


Twaróg i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej. 

1. Ser mielimy trzy razy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajmy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2. Żółtka ubijamy razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na puszystą masę.
3. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy masę pianę z żółtek i miksujemy do połączenia się składników.Dodajemy przestudzone roztopione masło, miksujemy do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy do połączenia się składników, na końcu dodajemy ubitą piane z białek i całość mieszamy drewnianą łyżką. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki jedną część ciasta ciemnego i jedną jasnego. Układamy na papierze łatki z obu ciast. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić możemy zwilżyć ręce, wtedy będzie nam się łatwiej układało. 

Na ciasto wylewamy masę serową, na masę serową ponownie układamy ciasto, u mnie już nie łatki, tylko paseczki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra - dół), sernik pieczemy 65 minut. Nastepnie otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy tak przez 30 minut. 



9 komentarzy:

  1. Rewelacyjny serniczek :) Chętnie bym zjadła kawałeczek lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładniejszy i pulchniejszy niż oryginał,muszę go upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli sernik to jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaaa ja go jadłam :) i polecam, bo pyszny - ja się jeszcze oblizuję!! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam to ciasto, bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...