poniedziałek, 20 marca 2017

Truskawkowy budyń jaglany



Pyszny budyń jaglany z dodatkiem mrożonych truskawek, do dekoracji świeża. Budyń zdrowy, smaczny, prosty w wykonaniu. Można poszaleć ze smakami i sprawić dzieciom radość zdrowymi słodyczami :-). Sami zjedliśmy ze smakiem :-). Przepis na 4 porcje :-). Udanego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej u mnie eko od Bio Life
  • 1,5 szklanki mleka ja użyłam krowiego bez laktozy (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki dodatkowo mleka (niekoniecznie, to zależy czy chcemy gładki budyń)
  • około 400 g mrożonych truskawek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • truskawka świeża do dekoracji


1.Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki (ja płukałam do momentu, aż przestała lecieć mętna woda), wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko.
2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera, dodajemy truskawki i miksujemy na gładki krem ( jeśli nie do końca będzie gładki dodajemy mleko).
3. Do zblendowanego budyniu dajemy miód i blendujemy, żeby połączył nam się z budyniem (miodu dajemy tyle ile chcemy, zależy jaki słodki budyń lubimy).
4. Budyń przekładamy do pucharków/szklanek, dekorujemy truskawką lub bitą śmietaną. Smacznego :-)






14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny budyń. Zjadłabym i pewnie prosiła o dokładkę. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam truskawki a taki deserek wygląda bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiam się, czy taki budyń jaglany przyjąłby się w moim domu?

    OdpowiedzUsuń
  4. samo zdrowie w tym deserze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaszę jaglaną, więc koniecznie muszę wypróbować przepis na budyń!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekam na sezon truskawkowy - i się doczekać nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię budyń jaglany :) mniami

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie :) Uwielbiam takie połączenia smaków

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...