poniedziałek, 27 marca 2017

Babka jogurtowa z żurawiną



Ostatni tydzień pełen chorób u nas, bardzo wyczerpujący był niestety. Nie miałam siły na wymyślanie ciast i zostało na babce. Babka z jogurtem, żurawiną i obowiązkowo biała czekolada, bo mój młody wielbi ją ponad wszystko i jak tylko ma okazję żeby mnie namówić do dodania jej do czegoś to to robi :-). Babkę upiekłam w keksówce wymiary 11x30 cm :-). Miłego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 100 g żurawiny u mnie Hleio (trochę odkładamy do dekoracji)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu/cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masła
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 50 g białej czekolady


Polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietany 30%


1. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, masło roztapiamy, studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Do misy miksera dajemy jajka i erytrol/cukier. Całość miksujemy około 10 minut. Ma powstać puszysta masa jajeczna, która powinna podwoić swoją objętość. 
3. Do masy dodajemy jogurt, roztopione masło, miksujemy żeby składniki się połączyły, następnie dodajemy skórkę z cytryny, startą białą czekoladę i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy żurawinę. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach, żeby składniki się nam połączyły. 
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, mieszamy żeby czekolada i śmietanką się nam połączyły. Studzimy, polewamy babkę i ozdabiamy żurawiną :-). Smacznego :-))





19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Przekonałaś mnie do tej babki i już biegnę do Ciebie po kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ostatnio choruję ;/ coś odporność mi szwankuje ;/. Babka wygląda pysznie :). Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka delikatna i wilgotna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Życzę szybkiej regeneracji po chorobie. Babka wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo wilgotną:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam babę w planie na jutro. Twoja wyszła cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna babka, połączenie żurawiny i czekolady, to jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie apetycznie. Ostatnio mam chęć na takie właśnie wypieki - proste i szybkie, bez żadnych mas czy kremów. Oj, zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja! Ta babka mówi do mnie "Zjedz mnie"- co prawda dziś dopiero poniedziałek, ale do weekendu szybko zleci i to będzie ten przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka aż prosi się o upieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. musi być pyszna, uwielbiam takie szybkie proste ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...