sobota, 17 grudnia 2016

Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami



Hej :-). Rybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony por na oleju kokosowym, do niego czosnek, czarnuszka, i troszkę śmietanki, no i łosoś. Jako dodatek ryż i rukola z oliwkami i suszonym pomidorem :-). Udanego dzionka :-). Ja idę na zakupy :-)

Składniki:

  • około 400 g fileta z łososia
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


Dodatkowo:

  • ryż 
  • rukola
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • czarnuszka


Pora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam na jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek drobniutki pokrojony, oprószam solą, dodaję czarnuszkę i śmietankę. W międzyczasie gotuję ryż. 
Rukolę myję, pomidory kroję w paski, oliwki na połówki. Wszystko przekładam do miski, mieszam, ponieważ pomidory są w zalewie, to nie dodaję już oliwy. 
Na talerz wykładam ryż, posypuję czarnuszką, wykładam trochę pora, na niego łososia i obok sałatkę. Smacznego :-)




8 komentarzy:

  1. Idealny, lekki obiad. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/17/ryz-basmati-z-wolowina-cukinia-i-orzechami-nerkowca/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały obiad, w prostocie tkwi siła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybki i pyszny ten obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. My rybkę jemy co niedzielę :) Czarnuszkę dodaję ostatnio do wszystkiego, ale nie wpadłam jakoś, żeby nasypać ją na rybę. Muszę koniecznie to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łososia to ja bym mogła jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny obiad, dawno nie jadłam łososia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...