Puszysty jabłecznik z nutą cytryny



Hej :-). Kolejny jabłecznik do kolekcji :-). Nic na to nie poradzę, że moi Panowie tak je lubią. Tym razem znalazłam przepis tutaj - klik. Zrobiłam i zapowiedziałam, że na razie tyle. Są inne ciasta :-). Jabłecznik, puszysty, pyszny z nutą cytryny. Super powiem Wam :-). Warto zrobić, bo łatwy i szybki :-). Blaszka 21 x 28 cm. Udanego dnia Wam życzę, u mnie w Rzeszowie pada, więc pogoda trochę średnia :-).

Składniki ciasto:

  • 250 g masła miękkiego
  • 150 g cukru (w oryginale 200 g)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 5 jajek L (temp. pokojowa)
  • 150 g mąki pszennej
  • 180 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jabłka:

  • 1 kg jabłek (odmiana reneta)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny


Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy każdą ćwiartkę na 4 - 5 kawałków. 
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier trzcinowy i cynamon. Smażymy około 10 minut (jabłka powinny zmięknąć, ale zostać częściowo w kawałkach). Pod sam koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy.

Miękkie masło ubijamy z cukrem, na puszystą, jasną masę. Dodajemy skórkę z cytryny i stopniowo po jednym żółtku. Cały czas miksujemy. W oddzielanej misce ubijamy na sztywno białka. 
Do ubitego masła, cukru i żółtek dodajemy przesiane przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach, na końcu dodajemy piane z białek i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy połowę ciasta, na ciasto wcześniej przygotowane jabłka i na jabłka drugą połowę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i możemy posypać cukrem pudrem :-)





16 komentarzy:

  1. Co jak co , ale jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste najlepsze, ja tam lubię jabłeczniki, teraz wychodzą najlepsze bo pełno pysznych jabłek wszędzie;

    OdpowiedzUsuń
  3. Może spróbuję? Może mi wyjdzie? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak kawałek jabłecznika jesienią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadam komputer, on tak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię i zawsze dodaję cytrynę do ciast, czy to jabłecznik czy też sernik.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie cytrynowe "nuty" w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Beti podrzucisz mi jeden kawałek? Kusisz mocno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne ciasto, nie dziwię się, że ma powodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie jabłecznik też znika w tempie błyskawicznym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasta z jabłkami mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Są inne ciasta, ale królowa szarlotka tylko jedna! ;) :D Świetna wersja jabłecznika! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest mega No i cos innego niż tradycyjna szarlotka mój mąż robił i mówił ze stopień trudności większy niż przy szarlotce ale smak przebija trudy dziękujemy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger