Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA



Hej :-). Na pewno będąc w Ikei jedliście lub widzieliście te medaliony. Ja jadłam chyba w tamtym roku, bardzo mi smakowały. Ostatnio przez przypadek znalazłam je tutaj - klik. Mój młody jak je zobaczył, to oczywiście zaraz kazał robić. On do smaczków pierwszy jest, jak coś wygląda, to z chęcią pałaszuje, tak tez było z medalionami, nawet nie chciał słyszeć o dodatkach, tylko same wcinał. Medaliony smakowo jeszcze lepsze niż te z naszego (chyba większości) ulubionego sklepu :-).Wyszły super, bardzo smaczne, mogą być świetnym dodatkiem do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków lub po prostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1/2 brokuła
  • szczypiorek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki startego sera żółtego 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli różowej
  • pieprz do smaku


Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Brokuła myjemy, dzielimy i wrzucamy na około 5 minut do wrzątku. Po wyjęciu i ostudzeniu kroimy na troszkę większe kawałki nić ziemniaki. Drobno kroimy cebulę, pora i szczypiorek. 
Do większej miski dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy.
Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem i wypełniamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy, wtedy ładnie wyjadą nam z foremki :-)




18 komentarzy:

  1. Pewnie by mi smakowało :). Ja mało kiedy odwiedzam ten sklep :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że takie są w ikei! Ale może w domu sobie takie zrobie. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że te medaliony to dla mnie zupełna nowość, ale to pewnie przez to, że chyba nigdy jeszcze nic nie jadłam w Idea ;) Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie i z pewnością skusiłabym się na nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ,w mojej Ikei takich nie maa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż się dziwię, że jeszcze ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te medialony ale w koreańskiej IKEA ich nie ma o.O Dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne i jako solo danie i jako dodatek do pieczone mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witajcie :-)
    Jadłam te medaliony 2 dni temu w Ikei, tak mi posmakowały, ze właśnie szukałam przepisy na nie. Trafiłam tutaj :-)
    Analizując po smaku składniki byłam pewna, ze jest tam brokuł i kalafior. O ziemniakach nie pomyślałam.
    W każdym razie to coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślę że tam jest kalafior i to dodaje smaku

      Usuń
  10. Niestety, ale te z Ikea smakują inaczej( czyt. lepiej). Robiłam wg w/w przepisu. Moim zdaniem babeczki maja za dużo pora i cebuli. Intensywność ich smaku zdominowała łagodność brokuła i ziemniaczka :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, napewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem zmuszona zgodzić się z wpisem z 25 czerwca 2018 roku. Medaliony wyszły smaczne, jednak ich smak nie ma nic wspólnego z tymi z IKEI. Nastawiłam się na całkiem inne doznania smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowaly mi w Ikei ale dalabym glowe, ze czulam maslo...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger