wtorek, 11 października 2016

Kopytka z sosem z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem rukoli i sera cheddar




Hej :-) Takie kopytka ostatnio robiliśmy, no mój mąż robił (żeby potem nie było, że nie napisałam ;)), ja biegałam z siostrą za sukienką do ślubu, a on zajmował się młodszym dzieckiem, drugie w szkole, no i nawet obiad ogarnął i to na dwa dni zrobił. Powie Wam, że wyszło mu to bardzo smacznie. Zjedliśmy z chęcią. Kopytka tradycyjne, do tego sos z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem cebuli i czosnku. Na to rukola, starty cheddar i było wielkie mniam :-). Składniki podałam na podwójną  porcję, więc jak by ktoś był chętny na mniej to musi pomniejszyć składniki. Udanego dzionka Wam życzę :-)

Składniki kopytka:

  • 8 dużych ugotowanych ziemniaków
  • mąka pszenna (ile przyjmie ciasto)
  • około 40 g mąki ziemniaczanej
  • sól
  • jajko


Składniki sos:

  • 2 małe cukinie
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 30%


Dodatkowo:

  • kilka suszonych pomidorów
  • rukola
  • starty cheddar


Ugotowane ziemniaki musimy zmielić, ma nie być w nich grudek. Na stolnicę dajemy zmielone ziemniaki, solimy je, dodajemy jajko i mąkę. Jak by ciasto było za luźne to dodajemy jeszcze troszkę mąki, ilość dodanej mąki zależy od ziemniaków, jedne są suche inne mniej, więc musimy sami dojść do tego ile tej mąki dodamy. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, formujemy tzw "węża" i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 10 minut. 

Na patelni grillowej roztapiamy olej kokosowy (niewielką ilość), wrzucamy na nią suszone pomidory, pokrojoną cukinię, cebulę i ząbki czosnku. Chwilę podsmażamy. Przekładamy do misy blendera i blendujemy. Masę przekładamy na głęboką patelnię, stawiamy jeszcze chwilę na gaz, dodajemy śmietanę i mamy gotowy sos. Dodajemy ugotowane kopytka, mieszamy z sosem i przekładamy na talerze. Na kopytka z sosem dajemy umytą rukolę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów i starty cheddar :-)




14 komentarzy:

  1. jakie bogate kopytka, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chyba znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co jak co, ale sos z suszonych pomidorów to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wersja de luxe kopytek ;) podoba mi się bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :)
    http://luksusowezycie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają tak smacznie, że z przyjemnością odtworzę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością takie kiedyś sobie zrobie mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki cudowny przepis a jak smakowicie wyglądają, jak tylko znajdę trochę czasu koniecznie wypróbuję :)
    Kochana mogłabyś poklikać u mnie w najnowszym poście o TU ? Byłabym wdzięczna :)
    Pozdrawiam,
    PatrisyaStyle

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny obiadek. Szkoda, że jestem za leniwa, żeby robić kopytka;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadam oczami komputer cudne danie

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny sos. Sama chętnie bym wypróbowała. Apetycznie wygląda całe danie.
    Nie ma to jak mieć męża, takiego, który potrafi w kuchni być mistrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Beti zjem wszystko co ma w sobie suszone pomidory - są urocze i trochę żałuję że ser mi przysłonił ten widok ;) Musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajny obiad, a ten sosik mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...