wtorek, 4 października 2016

Bataty, cukinia i papryka zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą



Hej :-)) U Was też tak szaro i buro ??? W Rzeszowie od rana dość intensywnie pada, w domu ciemno normalnie, aż nic się nie chce. Ja na razie wspomagam się kawą, może trochę mnie obudzi :-). Taka ostatnio zapiekankę wyczarowałam, taki mój przepis, żeby było kolorowo, bo moje starsze dziecko je oczami, ale smacznie też musi być. Bataty, cukinia i papryka, do tego tuńczyk i mozzarella. Staram się, żeby było jak najwięcej warzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-)))

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • starta mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra virgin lub olej kokosowy


Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą. Skraplam też warzywa po ułożeniu. Dookoła na przemian układam plasterek batata i plasterek cukinii. Paprykę układam na środku. Oprószam solą i pieprzem. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. W międzyczasie odsączam tuńczyka, rozdrabniam go widelcem. Po upływie 20 minut wyciągam tartę z piekarnika, na środek daję tuńczyka i całość posypuję startą mozzarellą. Wstawiam na kolejne 20 minut.  




13 komentarzy:

  1. ale pięknie podane,hmm,pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie to wygląda, jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda cudownie <3 Aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie, tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadałam wcześniej takiego dania, być może zasmakowało by mi. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapiekanka wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie. u nas jednak tuńczyk jest na czarnej liście przez męża i córkę. czy jakiś kurczak, albo inne lekkie białe mięsko mogłoby go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...