piątek, 2 września 2016

Zupa meksykańska



Hej :-). Ostatnio częściej robię zupy, ogólnie lubimy, młody tez chętnie zjada, nauczył się w przedszkolu, teraz na świetlicy, no i w domu tez nie pogardzi, ze smakiem zje. Od dawna chciałam zrobić meksykańską, ale ona trochę ostra jest, a niestety moje dziecko ostrego nie lubi. Zrobiłam, pozmieniałam kilka składników, nie dawałam ostrej papryki, tylko słodką i wędzoną, mięso zamieniłam na indyka. Zupa wyszła bardzo smaczna, w sam raz dla dzieci, moje zadowolone, że pyszna zupka była :-) Zupkę można podać bez dodatków, z serem lub nachosami. Porcja duża, wychodzi spory garnek, może być spokojnie na dwa dni :-). Polecam i życzę wszystkim udanego weekendu :-)

Inspiracja: gotuje bo lubię

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zwykła cebula
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 450 g passaty z kawałkami pomidorów
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju 


W większym garnku rozgrzewam olej, wrzucam do niego pokrojoną cebulę zwykłą i czerwoną, następnie pokrojony na drobniutko czosnek. Smażę przez chwilkę, następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę, podsmażam 5-6 minut. Dodaje pokrojonego w kostkę indyka, oraz wszystkie przyprawy ( w tym 1 łyżeczkę soli). Całość dusimy około 10 minut, czas od czasu mieszamy. Teraz wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną, którą przelewamy ciepłą wodą, przed wrzuceniem do garnka. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, ja miałam passatę z kawałkami pomidorów, mieszamy, całość zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 
Jeśli chcemy wersję z żółtym serem/ mozzarella, to zupę nabieramy do miseczki i dodajemy do gorącej ser. 




26 komentarzy:

  1. muszę zrobić wersję z indykiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zupa, przyda się na pierwsze jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, moja mama często ją robi i przywozi mi ;p bo jestem tzw. słoikiem ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna zupa. Takie pyszności zostawiam sobie na jesień - zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna zupa na chłodniejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię ostre zupy, ale pozostali domownicy nie, więc musiałabym trochę zmodyfikować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za takimi zupami, ale ta wygląda mega apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
    Mogłabym Cię prosić o poklikanie w linki u mnie w najnowszym poście, będę Ci bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo bardzo lubię takie meksykańskie zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. słyszałam o tej zupie, muszę przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zupę meksykańską robioną przez moją mamę! Niebo.
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny przepis z dodatkiem mięsa z indyka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię bardzo podobną i jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię zupy, takiej jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super rozgrzewająca zupka, w sam raz na zbliżające się jesienne wieczory

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna zupka, ostrzejsza jej wersja będzie idealna na nadchodzącą jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajnie odchudzona poprzez dodatek mięsa drobiowego :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie lubie ani papryki ani fasoli, więc raczej nie wypróbuje, chociaż wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nigdy takowej zupy nie jadłam! Ale widzę, że w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. widzę, że preferujesz łagodniejszą wersję? Chyba że ta wędzona papryka jest ostra? bo przyznam że nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...